Redactie - 24 november 2021

Protinus IT: in cybersecurity is as a service onze kracht

Protinus IT: in cybersecurity is as a service onze kracht image

Steeds meer organisaties in verschillende segmenten kloppen voor hun cyber security aan bij Protinus IT. Zo is zij via haar formule met diverse specialisten aanbieder binnen de aanbesteding met de VNG, die met het project GGI-Veilig ruim 330 aangesloten gemeentelijke organisaties digitaal veiliger wil maken. Dutch IT-channel sprak met algemeen directeur Vincent Verbiesen over de 'wendbaarheid' die Protinus aan klanten geeft, volgens hem nog altijd het beste recept voor digitale weerbaarheid.

'Digitale weerbaarheid door wendbaarheid', was twee jaar geleden al het credo van Protinus IT. “En dat is het nog steeds”, vertelt Vincent Verbiesen, sinds 2017 algemeen directeur van het IT-bedrijf uit Houten dat IT-contracting een nieuwe invulling gaf. “Zo is bijvoorbeeld het concept van as-a-service, wat in toenemende mate omarmd wordt in de markt, bij uitstek geschikt om de beste cyber security oplossingen binnen te halen, want cyber security is altijd een optelsom van verschillende onderdelen”, vindt hij. “Met de Protinus-formule van managed sourcing is het heel eenvoudig om een as-a-service oplossing samen te stellen met de nieuwste technologische ontwikkelingen, in één contract. Hiermee biedt Protinus ook binnen security vraagstukken, maximale weerbaarheid. Met een mix van oplossingen en aanbieders maken wij organisaties 'cyber resilient': digitaal veerkrachtig en – zo nodig – snel herstellend.”

De kracht van Protinus ligt volgens Verbiesen in het ontsluiten van de beste specialisten die de IT-markt te bieden heeft. “Het specialisme op technologisch vlak ligt bij onze partners. Óns specialisme is dat we alles weten van bijvoorbeeld licentiestructuren en contractvormen maar vooral van wat de markt te bieden heeft. Wij zijn de verbindende schakel tussen de markt en onze klanten waarbij we de juiste partner aan elke klantbehoefte koppelen en voortdurend kijken naar marktontwikkelingen. Met welke technologische ontwikkelingen spelen organisaties optimaal in op de continue veranderingen in IT en de nieuwste cyberdreigingen? Hoe blijven ze digitaal weerbaar? Welke toepassingen hebben ze nodig voor hun cyber security? Denk bijvoorbeeld aan identity & access management (IAM). Organisaties hebben continu behoefte om in te spelen op de nieuwste ontwikkeling.”

Reflectie
In deze Covid-tijd spreekt Verbiesen veel met klanten die noodgedwongen een versnelde transitie naar allerlei 'cloud-achtige applicaties' als MS Teams hebben doorgemaakt, vooral om het thuiswerken mogelijk te maken. “Daar heeft veel haastwerk bij gezeten; ik zie zelfs klanten die min of meer in paniek hun hele IT-organisatie en het hele IT-landschap hebben moeten her-implementeren en herstructureren. Inmiddels zijn deze organisaties aan het reflecteren op wat ze is overkomen en waarom. Dan komt een bedrijf erachter dat voor de benodigde security wezenlijk anders moet worden betaald dan het gewend was. Iedereen dacht: we gaan naar pay-per-use en dat wordt allemaal heel transparant en voorspelbaar. Maar nu komt menige IT-manager tot de ontdekking dat de enige voorspelbare factor is geweest dát er anders moet worden gecontracteerd. Wát hij precies gaat betalen, blijft vooralsnog de vraag. Organisaties zijn de controle over hun uitgaven kwijt en tegelijkertijd dienen nieuwe vormen van lock-in zich aan.”

Vooral voor dit type klanten, organisaties die op stel en sprong naar de cloud moesten, kan Protinus veel betekenen. Verbiesen: “Een typische klant van Protinus zegt: ik wil een aantal standaarden uit de markt combineren en graag in één contract. En dan moet het vaak ook nog aangepast worden aan de specifieke wensen van die klant. Maar dat is voor hemzelf contractueel lastig. Terwijl wij met onze grote diversiteit aan aanbieders met het grootste gemak samenwerken met soms wel vier of vijf specialisten.”

Eén contract
Volgens Verbiesen is de grote meerwaarde van Protinus dat klanten alle expertise die voor cyber security nodig is, gebundeld krijgen in één enkel contract waar alle wensen in zitten, compleet met alle denkbare KPI's en SLA's. “Contractueel is dit voor veel organisaties nog heel nieuw. Met onze kennis van contract- en betaalvormen en afrekenmodellen maken wij de bundeling van alle voorwaarden een stuk eenvoudiger en inzichtelijker, al zijn de securitybehoeftes van klanten nog zo verschillend. In het hele applicatie- en kostenlandschap geeft Protinus de klant inzicht en overzicht, van financiering en beheersbaarheid tot compliancy.”

GGI-Veilig
Protinus is contractant binnen de aanbesteding voor GGI-Veilig (Gemeenschappelijke Gemeentelijke Infrastructuur), een contract waarmee de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aangesloten gemeentelijke organisaties helpt om hun digitale weerbaarheid te vergroten en de ICT-infrastructuur veiliger te maken. Aanleiding is onder meer dat het nieuwe 'basisnormenkader' BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) gemeenten een grotere verantwoordelijkheid geeft om te waken over de beschikbaarheid, de integriteit en de vertrouwelijkheid van informatiesystemen. Protinus levert hiervoor tegen een pay-per-use tarief een heel compleet portfolio: verschillende producten en diensten, allemaal gericht op operationele informatiebeveiliging.

“Wat GGI heel goed heeft gezien, is dat er in security verschillende categorieën zijn, waarvoor altijd meerdere specialismen nodig zijn”, vindt Verbiesen. “En dat de wereld van cyber security continu in beweging is en verandert: noch de klant, noch leveranciers weten waar we over twee tot drie jaar staan. Misschien is volgend jaar al een heel andere technologie noodzakelijk dan op dit moment gangbaar is. Dankzij ons managed sourcing model garanderen we de directe beschikbaarheid van die technologie en noodzakelijke specialisten. Het in staat zijn om direct in te kunnen spelen op die technologie dat is ultieme wendbaarheid die Protinus garandeert.”

Zorgcontracten
Ook voor de zorgmarkt levert Protinus die toegevoegde waarde. “Zo verzorgen wij de levering van standaardsoftware voor bijvoorbeeld de academische ziekenhuizen en helpen wij ze ook met een transitie naar de cloud”, besluit Verbiesen. “Ook hier is Protinus IT de verbindende schakel tussen de behoefte en het benodigde specialisme uit de markt. Bijvoorbeeld bij de UMC's als het Radboud in Nijmegen, het UMC Groningen en het AMC/VU Medisch Centrum in Amsterdam. Wij spelen die rol door componenten samen te voegen en samen met klanten contractuele uitdagingen uit te onderhandelen. Dit om de beschikbaarheid van het beste uit de IT blijvend te garanderen.”

Auteurs: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!