Smart City Expo en Tomorrow Mobility verbinden het stedelijke innovatie-ecosysteem

Smart City Expo World Congress (SCEWC) vond plaats in Fira de Barcelona

19-11-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Smart City Expo en Tomorrow Mobility verbinden het stedelijke innovatie-ecosysteem

Smart City Expo World Congress (SCEWC), een event voor steden en slimme stedelijke oplossingen georganiseerd door Fira de Barcelona, en Tomorrow Mobility World Congress (TMWC) brachten het stedelijke innovatie-ecosysteem gedurende drie dagen in Barcelona samen en brachten het opnieuw met elkaar in verbinding. Met meer dan 14.000 aanwezigen uit 120 landen, 400 steden en 350 experts, gaven de evenementen opnieuw de aanzet tot het wereldwijde debat over stedelijke transformatie met veerkracht, duurzaamheid en leefbaarheid als de belangrijkste onderwerpen in een postpandemisch landschap. Voor het eerst werden Smart City Expo World Congress en Tomorrow Mobility samen met PUZZLE X gehouden.

Op hun eerste hybride editie registreerden SCEWC en TMWC ook 16.000 digitale deelnemers die de drie dagen met inhoud en interviews volgden die werden uitgezonden via Tomorrow.City, het digitale platform van het evenement. Meer dan 50% van de persoonlijke aanwezigen kwam uit het buitenland.

De directeur van Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, zei dat het evenement van dit jaar een van de belangrijkste edities van Smart City Expo is gebleken. "Het stedelijke innovatie-ecosysteem moest na 18 maanden van beperkingen en moeilijkheden opnieuw verbinding maken. En Barcelona is opnieuw de plek geweest die door steden, bedrijven en experts van over de hele wereld is gekozen om opnieuw samen te komen en een broodnodige drive voor duurzame stedelijke transformatie te hervatten. We zijn al bezig met de voorbereiding van de 2022-editie en hebben er alle vertrouwen in dat dit de beste ooit zal worden.”

SCEWC pakte de belangrijkste stedelijke uitdagingen aan door middel van een conferentieprogramma gestructureerd in acht thema's - Enabling Technologies, Energy & Environment, Mobility, Governance, Living & Inclusion, Economy, Infrastructure & Buildings en Safety & Security - en keynote sprekers zoals Carlos Moreno, wetenschapper en burgemeester van de speciale gezant van Parijs voor slimme steden; Jeff Merrit, hoofd stedelijke transformatie bij het World Economic Forum, de eerste directeur innovatie van de stad New York; Renata Ávila, internationale advocaat en pleitbezorger die werkt bij het Stanford Institute of Human-Centered Artificial Intelligence; en María Fernanda Espinosa, voormalig voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

World Smart City Awards
De stad Buenos Aires werd gekozen als Smart City van 2021 vanwege een langlopend plan voor het beheer van vast afval dat in staat is geweest de afvalophoping op lokale stortplaatsen te verminderen en de vermindering en segregatie van afvalproductie te bevorderen. Benedetta Tagliabue en Carlos Moreno ontvingen ex aequo de Leadership Award voor hun significante bijdragen aan het bevorderen van slimme stedenprojecten wereldwijd gedurende de laatste 10 jaar.

Een routekaart naar de toekomst
Samenwerking tussen verschillende bedrijfstakken is sinds de oprichting een van de doelstellingen van SCEWC. De 2021-editie versterkte zijn rol als wereldplatform voor kennisuitwisseling en breidde zijn bereik uit door het co-hosten van Tomorrow.Mobility en PUZZLE X. Tomorrow.Mobility was gericht op het promoten van het ontwerp en de toepassing van nieuwe duurzame stedelijke mobiliteitsmodellen. Het evenement wordt mede georganiseerd door EIT Urban Mobility, een initiatief van het European Institute of Innovation and Technology, een orgaan van de Europese Unie, en wordt ondersteund door belangrijke bedrijven en instellingen. PUZZLE X is een nieuw evenement gericht op het benutten van het potentieel van Frontier-materialen om enkele van de uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, op te lossen. Het initiatief omvat een jaarlijks evenement en een incubator voor het bouwen van ondernemingen om Materials Deep Tech-startups te ondersteunen, investeringen aan te trekken en een wereldwijd ecosysteem op te bouwen.

Na het sluiten van een succesvolle 2021-show, wordt SCEWC al bezig met haar 11 ste editie, die zal worden gehouden van 15-17 november 2022.

Terug naar nieuws overzicht