Apple sleept NSO Group voor de rechter wegens Pegasus-malware

25-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Apple sleept NSO Group voor de rechter wegens Pegasus-malware

Apple klaagt NSO Group, het bedrijf achter de beruchte Pegasus-spyware, aan. Het bedrijf hackt in opdracht van met name overheden met behulp van deze software smartphones, waaronder iPhones.

De aanklacht is gericht tegen het Israëlische NSO Group en moederbedrijf OSY Technologies. De aanklacht draait om het gebruik van de Pegasus-malware voor het hacken van iPhones van onder meer journalisten en mensenrechtenvoorvechters. Dit kwam eerder dit jaar aan het licht na onderzoek van Amnesty International.

Malware via sms verspreid

De aanvallen zijn uitgevoerd via zogeheten zero-click aanvallen. Hierbij wordt malware via een sms naar een iPhone gestuurd. Gebruikers merken niet dat hun apparaat wordt besmet met malafide software. Zeker 50.000 telefoonnummers zouden doelwit zijn geworden van de aanvallen. Als onderdeel van deze aanvallen creëerden aanvallers Apple ID's om kwaadaardige data naar iPhones te kunnen sturen.

Het Amerikaanse techbedrijf wil nu via de rechter afdwingen dat NSO Group geen Apple-hardware en -software meer mag gebruiken. Het bedrijf hoopt zo te kunnen afdwingen dat Apple-gebruikers in de toekomst geen doelwit meer kunnen worden van de Pegasus-malware.

Ook door Meta aangeklaagd

Eerder startte ook Meta, moederbedrijf van Facebook, een rechtszaak tegen NSO Group. Aanleiding hiervoor was het hacken van WhatsApp-accounts via malware van het bedrijf.

Terug naar nieuws overzicht
Security