VS zetten bijna dertig nieuwe bedrijven op zwarte lijst

25-11-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

VS zetten bijna dertig nieuwe bedrijven op zwarte lijst

27 techbedrijven zijn door de Amerikaanse overheid toegevoegd aan de Entity List. Met behulp van deze zwarte lijst willen de VS voorkomen dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt ter ondersteuning van militaire activiteiten van China en Rusland.

Het gaat om bedrijven gevestigd in China, Japan, Pakistan en Singapore. De VS melden ook dat een Russische bedrijf is toegevoegd aan een andere zwarte lijst: de Military End-User (MEU) lijst.

'Vrede, welvaart en goedbetaalde banen'

"Wereldwijde handel zou vrede, welvaart en goedbetaalde banen moeten ondersteunen, en geen nationale veiligheidsrisico's", zegt de Amerikaanse staatssecretaris Gina M. Raimondo in een verklaring. De acties van vandaag helpen volgens Raimondo onder meer het gebruik van Amerikaanse technologie voor militaire ontwikkeling van China en Rusland tegen te gaan.

Acht Chinese bedrijven worden specifiek toegevoegd aan de lijst vanwege de ondersteuning die zij bieden bij het moderniseren van het Chinese leger. Deze partijen zetten quantumtechnologie in die militaire toepassingen ondersteunt, zoals acties tegen onderzeeërs. Denk echter ook aan de mogelijkheid encryptie te kraken of juist onbreekbare encryptie te ontwikkelen.

Nucleaire activiteiten

Zestien entiteiten en individuen die actief zijn in China en Pakistan zijn toegevoegd aan de Entity List op basis van hun bijdrage aan de 'onveilige nucleaire activiteiten' en ballistische raketprogramma's van Pakistan.

Een drietal relaties van Corad Technology Limited zijn toegevoegd aan de Entity List voor betrokkenheid bij de verkoop van Amerikaanse en Westerse technologie aan Iran voor militaire en ruimtevaartdoeleinden, Noord-Koreaanse bedrijven, de Chinese overheid en het Chinese leger.

Tot slot is het Moscow Institute of Physics and Technology toegevoegd aan de MEU lijst. Dit aangezien het bedrijf militaire producten produceert voor militaire eindgebruikers.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Software