Dataverzameling levert Apple en Google Italiaanse boete op

Dataverzameling levert Apple en Google Italiaanse boete op

26-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Dataverzameling levert Apple en Google Italiaanse boete op

Apple en Google krijgen in Italië een boete opgelegd van in totaal 20 miljoen euro wegens het overtreden van consumentenwetgeving. De bedrijven informeerde klanten onvoldoende over dataverzameling en hanteerde agressieve praktijken rondom het gebruik van klantgegevens voor commerciële doeleinden.

Beide bedrijven krijgen een boete opgelegd van 10 miljoen dollar door de Italiaanse Autorita' Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM). De waakhond hekelt onder meer het systeem van Google, dat zo zou zijn ontworpen dat gebruikers bij het instellen van hun account akkoord moeten gaan met de algemene voorwaarden voor het gebruik van hun data. Apple geeft gebruikers volgens de waakhond hierin helemaal geen keuze.

Ook wijst de AGCM erop dat beide partijen niet tijdig duidelijke informatie verstrekten aan consumenten over het verzamelen en gebruik van hun gegevens.

Tweede boete in korte tijd voor Apple

Het is de tweede Italiaanse boete voor Apple in korte tijd. Begin deze week kreeg het bedrijf samen met Amazon een boete van in totaal zo'n 200 miljoen euro opgelegd. De partijen overtraden volgens de AGCM de Europese concurrentiewetgeving door Apple-producten slechts door een selecte groep verkopers te laten verhandelen.

Terug naar nieuws overzicht