Clearview krijgt Britse privacyboete

30-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Clearview krijgt Britse privacyboete

De Britse Information Commissioner's Office (ICO's) wil het bedrijf Clearview Technologies een boete van 17 miljoen pond opleggen. Het bedrijf schendt de Britse privacywet door onder meer biometrische gegevens van Britten te hebben verzameld zonder grondslag of toestemming.

De werkwijze van Clearview is onderzocht door de ICO in samenwerking met de Australische toezichthouder. Eerder deze maand werd al bekend dat Clearview zijn praktijken in Australië moet staken. Nu stelt de ICO dat Clearview ook de Britse wet heeft overtreden.

Geen grondslag of toestemming

De toezichthouder stelt dat Clearview onder meer zonder juridische grondslag biometrische gegevens van Britten heeft verzameld. Hiervoor vroeg het bedrijf geen toestemming. Ook zijn burgers niet geïnformeerd over de dataverzameling.

Daarnaast hekelt de ICO het feit dat Clearview geen maatregelen heeft genomen rondom databescherming. Iets wat verplicht is volgens de Brite privacywetgeving indien met biometrische gegevens wordst gewerkt. De ICO meldt dat Clearview van een 'substantieel aantal' Britten gegevens heeft verzameld. Om hoeveel personen het gaat is onbekend.

De boete is nog niet officieel opgelegd. De ICO zou eerst de reactie van Clearview willen ontvangen, waarna de boete en het bedrag definitief wordt vastgesteld. Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht