EPDB komt met richtlijnen voor export van Europese persoonsgegevens

02-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EPDB komt met richtlijnen voor export van Europese persoonsgegevens

De European Data Protection Board (EDPB) heeft nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor internationale doorgifte van persoonsgegevens. De richtlijnen scheppen meer duidelijkheid voor organisaties die van buiten de Europese Unie (EU) direct persoonsgegevens verzamelen van mensen in de EU.

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat voor sommige van deze bedrijven van buiten de EU niet altijd duidelijk was of zij verzamelde persoonsgegevens van Europeanen extra moeten beschermen. Het gaat om bedrijven waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) direct van toepassing is via artikel 3 van de AVG.

Definitie

De Guidelines on the Interplay between the application of Article 3 and the provisions on international transfers as per Chapter V of the GDPR van de EDPB zet zonder meer uiteen wat de definitie ‘doorgifte naar derde landen of internationale organisaties’ precies inhoudt. Indien een datastroom onder deze definitie doet, moeten organisaties zorgen dat het beschermingsniveau dat in de AVG is bepaald 'meereist' met de persoonsgegevens naar het buitenland.

"De bescherming die mensen in de EU hebben onder de AVG en andere wetten, mag niet omzeild worden als hun gegevens de EU verlaten", schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in een nieuwsbericht. "Maar ook als datastromen niet onder de definitie ‘doorgifte’ vallen, moeten organisaties volgens de EDPB zorgen voor bescherming van de gegevens. Dit betekent dat zij in de praktijk vrijwel dezelfde handelingen moeten verrichten als bij doorgifte."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht