FTC wil  Nvidia en chipontwerpprovider Arm fusie blokkeren

02-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

FTC wil Nvidia en chipontwerpprovider Arm fusie blokkeren

De Amerikaanse Federal Trade Commission  (FTC) heeft een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse chipleverancier Nvidia's 40 miljard dollar acquisitie van de Britse chipontwerpprovider Arm. Chips voeden de computers en technologieën die essentieel zijn voor onze moderne economie en samenleving. De voorgestelde verticale deal zou een van de grootste chipbedrijven controle geven over de computertechnologie en ontwerpen waarop rivaliserende bedrijven vertrouwen om hun eigen concurrerende chips te ontwikkelen. In de klacht van de FTC wordt beweerd dat het gecombineerde bedrijf de middelen en prikkels zou hebben om innovatieve technologieën van de volgende generatie te onderdrukken, inclusief die welke worden gebruikt om datacenters en rijhulpsystemen in auto's te laten draaien.

"De FTC klaagt aan om de grootste fusie van halfgeleiderchips in de geschiedenis te blokkeren om te voorkomen dat een chipconglomeraat de innovatiepijplijn voor technologieën van de volgende generatie verstikt", zegt Holly Vedova, directeur van het FTC Bureau of Competition. “De technologieën van morgen zijn afhankelijk van het behoud van de huidige concurrerende, geavanceerde chipmarkten. Deze voorgestelde deal zou de prikkels van Arm op de chipmarkten verstoren en het gecombineerde bedrijf in staat stellen de rivalen van Nvidia op oneerlijke wijze te ondermijnen. De rechtszaak van de FTC zou een sterk signaal moeten zijn dat we agressief zullen optreden om onze kritieke infrastructuurmarkten te beschermen tegen illegale verticale fusies die verstrekkende en schadelijke gevolgen hebben voor toekomstige innovaties.”

Arm, dat eigendom is van de in Tokio gevestigde Softbank Group Corp., levert of verkoopt geen afgewerkte computerchips of apparaten. Het maakt microprocessorontwerpen en -architecturen, in de klacht Arm Processor Technology genoemd, en geeft licenties aan andere technologiebedrijven, waaronder Nvidia. Deze bedrijven vertrouwen op hun beurt op Arm Processor Technology om computerchips te maken die een breed scala aan moderne computerapparatuur aandrijven, van smartphones tot tablets tot rijhulpsystemen tot computers in grote datacenters. Arm biedt ook belangrijke gerelateerde ondersteuning en diensten. Arm licentieert zijn processortechnologie met behulp van een door de industrie beschreven neutrale, open licentiebenadering en wordt volgens de klacht vaak het "Zwitserland" van de halfgeleiderindustrie genoemd.

Het in Californië gevestigde Nvidia is volgens de klacht een van 's werelds grootste en meest waardevolle computerbedrijven. Nvidia ontwikkelt en verkoopt computerchips en -apparaten en is vooral bekend als de dominante leverancier van stand-alone grafische verwerkingseenheden, of GPU's, voor personal computers en datacenters, die op grote schaal worden gebruikt voor kunstmatige intelligentieverwerking en grafische verwerking. Nvidia ontwikkelt en verkoopt ook producten voor geavanceerde netwerken, centrale verwerkingseenheden voor datacenters en computerondersteund rijden. Op deze gebieden vertrouwen zowel Nvidia als belangrijke concurrenten van Nvidia op Arm's technologie om hun eigen concurrerende producten te ontwikkelen.

Omdat de technologie van Arm een cruciale input is die concurrentie tussen Nvidia en haar concurrenten op verschillende markten mogelijk maakt, beweert de klacht dat de voorgestelde fusie Nvidia de mogelijkheid en de stimulans zou geven om haar controle over deze technologie te gebruiken om haar concurrenten te ondermijnen, de concurrentie te verminderen en uiteindelijk resulterend in in verminderde productkwaliteit, verminderde innovatie, hogere prijzen en minder keuze, waardoor de miljoenen Amerikanen worden geschaad die profiteren van op Arm gebaseerde producten, beweert de klacht.

Volgens de klacht zal de overname de concurrentie schaden in drie wereldwijde markten waarin Nvidia concurreert met op Arm gebaseerde producten:

Hoogwaardige geavanceerde rijhulpsystemen voor personenauto's. Deze systemen bieden computerondersteunde rijfuncties, zoals automatisch wisselen van rijstrook, rijstrookbehoud, op- en afritten van snelwegen en aanrijdingspreventie;

DPU SmartNIC's, geavanceerde netwerkproducten die worden gebruikt om de beveiliging en efficiëntie van datacenterservers te vergroten; en

Arm-based CPU's voor cloud computing-serviceproviders. Deze nieuwe en opkomende producten maken gebruik van Arm's technologie om te voldoen aan de prestatie-, energie-efficiëntie en aanpasbaarheidsbehoeften van moderne datacenters die cloud computing-diensten leveren. "Cloud computing" verwijst naar het steeds populairdere computerbedrijfsmodel waarin grote datacenterexploitanten computerdiensten op afstand leveren en/of computerbronnen direct te huur aanbieden, evenals andere ondersteunende diensten verlenen aan klanten die vervolgens applicaties kunnen draaien, websites kunnen hosten of voer andere computertaken uit op de externe servers, dat wil zeggen 'de cloud'.

In de klacht wordt ook beweerd dat de overname de concurrentie zal schaden doordat Nvidia toegang krijgt tot de concurrentiegevoelige informatie van de licentiehouders van Arm, van wie sommigen Nvidia's rivalen zijn, en dat het waarschijnlijk de prikkel voor Arm zal verminderen om innovaties na te streven waarvan wordt aangenomen dat ze in strijd zijn met Nvidia's zakelijke belangen.

Arm

Tegenwoordig delen licentiehouders van Arm, waaronder Nvidia's rivalen, routinematig concurrentiegevoelige informatie met Arm. Volgens de klacht vertrouwen licentiehouders op Arm voor ondersteuning bij het ontwikkelen, ontwerpen, testen, debuggen, oplossen van problemen, onderhouden en verbeteren van hun producten. Arm-licentiehouders delen hun concurrentiegevoelige informatie met Arm omdat Arm een neutrale partner is en geen rivaliserende chipmaker. De overname zal waarschijnlijk leiden tot een ernstig verlies van vertrouwen in Arm en zijn ecosysteem, beweert de klacht.

De overname zal waarschijnlijk ook de innovatieconcurrentie schaden door innovaties te elimineren die Arm zou hebben nagestreefd zonder een conflict met de belangen van Nvidia. Het gefuseerde bedrijf zou minder geneigd zijn om andere gunstige nieuwe functies of innovaties te ontwikkelen of mogelijk te maken als Nvidia vaststelt dat ze Nvidia kunnen schaden, zo stelt de klacht.

De klacht noemt Nvidia Corp., Arm Ltd. en Arm-eigenaar Softbank Group Corp. De stem van de Commissie om de administratieve klacht uit te vaardigen was 4-0. Het administratieve proces begint op 9 augustus 2022.

Gedurende het hele onderzoek hebben de medewerkers van de Commissie nauw samengewerkt met medewerkers van de mededingingsagentschappen in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zuid-Korea.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware