Datalek levert Britse overheid boete van bijna zes ton op

04-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Datalek levert Britse overheid boete van bijna zes ton op

De Britse overheid krijgt een boete van omgerekend zo'n 595.000 euro opgelegd wegens het uitlekken van een lijst met adressen van 1.097 personen. De boete is opgelegd door de Britse Information Commissioners Office (ICO).

De boete is opgelegd wegens het publiceren van een csv-bestand met adresgegevens eind 2019. Het bestand werd op een officiële website van de Britse overheid gepubliceerd. De lijst omvatten kandidaten voor de New Years Honours, een event waarbij Britten die liefdadigheidswerk verrichten een onderscheiding ontvangen van de Britse Koningin. Op de lijst stonden namen van verschillende bekenden mensen. Denk hierbij aan Elton John, maar ook aan een openbaar aanklager en de voormalig voorzitter van de Britse conservatieve partij Iain Duncan Smith. Ook medewerkers van het Britse ministerie van Defensie en zelfs terreurbestrijders stonden op de lijst.

De Britse overheid stelt dat de lijst hierdoor ongeveer een uur openbaar toegankelijk was. Bronnen melden echter aan The Guardian dat deze periode langer is geweest. Een woordvoerder van de overheid wijst er tegenover The Guardian op dat de overheid direct na het datalek contact heeft opgenomen met alle getroffenen. Ook is het lek gemeld bij de ICO, dat nu een boete oplegt.

Terug naar nieuws overzicht
Security