Kabinet ondersteunt Facebook met aansluiting datacenter op stroomnet

Kabinet ondersteunt Facebook met aansluiting datacenter op stroomnet

Kabinet ondersteunt Facebook met aansluiting datacenter op stroomnet

05-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Kabinet ondersteunt Facebook met aansluiting datacenter op stroomnet

Eric Wiebes, voormalig minister van Economische Zaken en Klimaat en lid VVD, heeft in 2020 Facebook (nu Meta) voorrang gegeven voor een aansluiting van een groot datacenter bij de Trekkersveld in Zeewolde op het hoogspanningsnet. Dit werd doorgedrukt ondanks bezwaren van de ambtelijke top en staatssecretaris zo melden de Telegraaf en NRC. Verder zouden meerdere ministeries betrokken zijn bij de Facebook lobby, onder andere ook Algemene Zaken.

De Telegraaf kreeg deze informatie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Facebook heeft hiervoor special het bedrijf 'Tulip' opgericht.

De burgemeester en wethouders van Zeewolde zijn inmiddels akkoord met de komst van een groot datacenter in de gemeente. De gemeenteraad hakt op 16 december definitief het besluit door over het datacenter.

Tulip

Facebook diende onder de naam Tulip in het najaar van 2019 het verzoek in om naast bedrijventerrein Trekkersveld een datacenter te bouwen. De initiatiefnemer, Facebook, werd tot voor kort door de overheid en de gemeente Zeewolde toe niet bekend gemaakt. Een woordvoerder van Facebook-moederbedrijf Meta meldde daarna dat het bedrijf in gesprek is met de gemeente.

TenneT

De voorkeursbehandeling door het kabinet voor Facebook knelt ook met de capaciteitsproblemen op het hoogspanningsnet.

Uit de Wob documenten blijkt dat TenneT niet zit te wachten op Facebook / Tulip. De lobby van Facebook zou hebben geleid tot een 'ongewenste interventie bij TenneT', aldus de Telegraaf.

Lange wachttijden

In Nederland is het verder het geval dat nieuwe scholen en bedrijven soms jaren moeten wachten op een aansluiting aldus RTL Nieuws. Dat geldt dus niet voor Facebook.

Bundel+uitgestelde+verstrekking_(1).pdf

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter