Apple stapt naar Russische rechter in strijd over alternatieve betaalmethodes

06-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Apple stapt naar Russische rechter in strijd over alternatieve betaalmethodes

Apple wil dat de Russische mededingingsautoriteit FAS een eerder afgegeven waarschuwing omtrent betaalsystemen van derde partijen herziet. De FAS dreigde Apple eerder te beboeten indien het bedrijf geen alternatieve betaalmethodes zou toestaan in apps die worden aangeboden in zijn App Store. Apple is het hiermee niet eens en stapt naar de rechter.

Dit meldt RT. Indien Apple-gebruikers via de App Store een app of in-app aankoop aanschaffen, moeten ontwikkelaars van de opbrengst hiervan dertig procent afstaan aan Apple. De FAS oordeelde eerder dat Apple dit beleid moet aanpassen. Ontwikkelaars moeten in de App Store kunnen verwijzen naar alternatieve betaalmethodes buiten de appwinkel. De toezichthouder dreigde met een boete indien Apple zijn werkwijze niet zou aanpassen. Apple heeft vooralsnog niet voldaan aan deze oproep. Het bedrijf wil met een gang naar de rechter afdwingen dat de FAS zijn waarschuwing herziet.

Rusland is niet het enige land waar onrust en juridische conflicten zijn over het betaalsysteem van Apple. Zo is Apple - net als concurrent Google - met gameontwikkelaar Epic Games in een juridische strijd verwikkeld over het onderwerp. In de Verenigde Staten heeft een rechter inmiddels geoordeeld dat Apple ontwikkelaars de mogelijkheid moet bieden naar externe betaalsystemen te verwijzen. Het bedrijf heeft tot 9 december de tijd gekregen voor het doorvoeren van deze wijziging.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility