IDC voorziet forse groei voor kwantumcomputing

06-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IDC voorziet forse groei voor kwantumcomputing

De investeringen in kwantumcomputing groeien van 412 miljoen dollar in 2020 tot 8,6 miljard dollar in 2027, voorspelt onderzoeksbureau IDC. Dit staat gelijk aan een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 50,9% over de prognoseperiode 2021-2027. De voorspelling omvat ook verschillende vormen van quantum computing as a Service.

De marktopnderzoeker stelt dat grote doorbraken in kwantumcomputertechnologie, een volwassen wordende markt voor kwantumcomputing as a Service-infrastructuur, en de groei van prestatie-intensieve computing workloads die geschikt zijn voor kwantumtechnologie de groei van markt stimuleren.

Investeringen nemen toe

IDC verwacht daarnaast dat investeringen in de kwantumcomputermarkt groeien met een CAGR van 11,3% en tegen het einde van 2027 bijna $ 16,4 miljard bereiken. Dit omvat investeringen door openbare en privaat gefinancierde instellingen, overheidsuitgaven wereldwijd, R&D-uitgaven van technologie- en dienstenleveranciers, en externe financiering van durfkapitalisten en private equity-bedrijven.

Zoals elke baanbrekende technologie van de afgelopen decennia, investeert de industrie miljarden dollars in het gemeengoed maken van de technologie en deze klaar te maken voor massale adoptie. De meest passende vergelijking is volgens IDC klassieke computing, wat de technologie die quantum computing probeert te verstoren.

Nieuwe use-cases en marktsegmenten

IDC verwacht dat deze investeringen ervoor zullen zorgen dat de huidige beperkte quantum computing-mogelijkheden worden vervangen door een nieuwe generatie quantum computing-oplossingen. Dit leidt tot de ontwikkeling van nieuwe use-cases en marktsegmenten die de acceptatie van quantum computing versnellen om een concurrentievoordeel te behalen. Als gevolg hiervan ziet de markt voor kwantumcomputing tegen het einde van de prognoseperiode een stijging van de klantuitgaven.

IDC ziet 2021 als een cruciaal jaar in de quantum computing-industrie. Strategische benaderingen die zijn geïmplementeerd voor het behalen van kwantumvoordeel zijn verder gedefinieerd toen leveranciers:

  • roadmaps voor kwantumcomputing publiceerden die de nadruk legden op methoden voor het verbeteren van qubit-schaling en foutcorrectie,
  • nieuwe financieringsmogelijkheden zochten door openbaar te worden of samen te werken met overheids-, onderwijs- of particuliere entiteiten,
  • of fuseerden in afwachting van het aanbod een meer full-stack benadering.

Voor de meeste leveranciers omvatten deze benaderingen de verdere ontwikkeling van het kwantumecosysteem. Deze trend belooft zich door te zetten in 2022 en verder naarmate leveranciers van kwantumcomputing vooruitgang boeken in de richting van kwantumvoordeel en zakelijke bedrijven een concurrentievoordeel zoeken met behulp van huidige en opkomende kwantumtechnologieën.

"Voor veel kritieke problemen is het klassieke computergebruik het komende decennium niet langer voldoende en gaan we zien dat kwantumcomputing het overneemt als de volgende generatie van prestatie-intensief computergebruik", zegt Peter Rutten, wereldwijd onderzoeksleider voor prestatie-intensief computergebruik bij IDC.

Heather West, senior onderzoeksanalist Infrastructure Systems, Platforms and Technologies Group bij IDC, voegt toe: "Vooruitgang in kwantumcomputing zal in de loop van de tijd een drumbeat zijn, waarbij de meest verre vooruitgang het meest relevant is voor de meest complexe problemen. Organisaties zouden nu moeten beginnen te experimenteren met het gebruik van kwantumroutekaarten om hun kwantumreis te begeleiden."

Meer informatie is beschikbaar in het IDC-rapport 'Worldwide Quantum Computing Forecast, 2020-2027: An Imminent Disruption for the Next Decade'.

Terug naar nieuws overzicht
Security