Open Universiteit gaat master Artificial Intelligence aanbieden

07-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Open Universiteit gaat master Artificial Intelligence aanbieden

Een nieuwe Nederlandstalige academische masteropleiding Artificial Intelligence (AI) gaat in februari 2022 van start bij de Open Universiteit. Deze master of science, die in deeltijd te volgen is, richt zich vooral op werkende professionals met een hbo- of wo-bachelor. De focus binnen de master ligt op algoritmische AI en responsible AI en sluit aan op een behoefte op de arbeidsmarkt.

De Open Universiteit kreeg op 25 november 2021, met een positief besluit van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO, groen licht voor de master AI. Rector magnificus Theo Bastiaens: "De vraag naar mensen met academische kennis en vaardigheden op het gebied van AI is enorm. Bovendien is er nog geen master die ook in deeltijd gevolgd kan worden. De Open Universiteit heeft al een aantal hoog gewaardeerde IT-opleidingen. We zijn trots en verheugd dat we nu snel onze nieuwe master Artificial Intelligence en het bijbehorende schakelprogramma kunnen lanceren."

AI, privacy, veiligheid en vrijheid

Hoe krijg je een pakket zo efficiënt mogelijk van A naar B? Wanneer verkoopt een product het best? Of hoe kun je patiënten met risico op hartfalen identificeren? De roep voor AI-systemen om processen, producten en diensten te verbeteren wordt steeds luider. De master AI leert je hoe je zelf een AI-systeem kunt ontwerpen. Zonder dat hierbij de privacy, vrijheid en veiligheid van mensen in het geding komt. Het is de enige volgens de Open University academische AI-master in Nederland die je in deeltijd en binnen twee jaar kunt afronden.

De master AI is opgedeeld in vier thema’s: het vakgebied AI, data-georiënteerde technieken, modelgeoriënteerde technieken en nieuwe AI-ontwikkelingen. Binnen deze thema’s komen onderwerpen als machine learning, neurale netwerken en Bayesiaanse methoden uitvoerig aan de orde. Aan de ethische vragen rond AI is een apart vak gewijd. Tijdens de master worden zowel kennis als toepasbaar inzicht getoetst.

Deeltijd

De opleiding wordt in deeltijd aangeboden met een mix van zelfstudie, online begeleiding en fysieke bijeenkomsten. Studenten kunnen hierdoor studie en werk combineren. In studiepunten is de omvang van de master AI een jaar (60 EC). Door een goede deeltijdprogrammering kun je de opleiding in twee jaar succesvol afronden.

De nieuwe master Artificial Intelligence start in februari 2022 met de volgende cursussen: Programmeren met Python (premaster AI), Key topics in AI (master) en Research methods for AI (master).

Terug naar nieuws overzicht