NorthC ziet een behoefte aan regionale datacenters

Bart van Aanholt, NorthC Datacenters

14-12-2021
Deel dit artikel:

NorthC ziet een behoefte aan regionale datacenters

NorthC Datacenters timmert flink aan de weg. De strategie met tien datacenters in vijf verschillende Nederlandse provincies, met een sterke onderlinge connectiviteit, slaat aan bij partners en klanten. Op dit moment zet het ook de eerste stappen in de Duitse markt. Een gesprek met CCO Bart van Aanholt over de bedrijfsfilosofie en de ambities.

De naam NorthC Datacenters bestaat sinds begin 2020, als gevolg van de fusie van The Datacenter Group en NLDC. Het profileert zich als het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland. Want regionale datacenters zijn belangrijk voor de Nederlandse economie, zo is de overtuiging van NorthC. Bart van Aanholt legt uit waarom: “Het is nog steeds zo dat bedrijven graag hun data in eigen land hebben staan, en dan nog het liefst in de eigen regio. Veel bedrijven zien de voordelen van het outsourcen van IT-apparatuur naar een datacenter, zodat het niet meer in het eigen pand staat. Dan is het ook prettig als het datacenter dichtbij staat, zowel om psychologische als praktische redenen. Wanneer ze hun eigen servers willen laten beheren door engineers is dat bijvoorbeeld veel makkelijker.”

Maar er zijn meer redenen, geeft hij aan: “Veel regionale bedrijven werken samen met regionale IT-partners, omdat zij hun klanten echt kennen en snappen. Zo ontstaan er allerlei digitale ecosystemen in de verschillende regio’s. En daarvoor zijn datacenters heel belangrijk. In bijvoorbeeld Groningen zien we dat heel sterk. We werken er samen met regionale IT-partners en via hen met regionale bedrijven. Ze vinden het prettig om een datacenter in de buurt te hebben.” Daar komt nog bij dat voor sommige bedrijven de latency op applicaties heel belangrijk is. “In landen waar de afstanden groter zijn speelt dat sterker dan bij ons, maar ook in Nederland kan dat zeker van belang zijn.”

Region Connect Ring
NorthC combineert eigenlijk het beste van twee werelden, want de verschillende regionale datacenters in Nederland zijn met elkaar verbonden via de Region Connect Ring. Klanten kunnen daardoor zaken doen met iedere partij die aanwezig is in één van de datacenters. NorthC kan op haar beurt snel inspelen op veranderende capaciteitsbehoeften van klanten. Het is een heel belangrijk aspect, legt Van Aanholt uit. “Een regionaal datacenter is heel mooi en biedt veel voordelen, maar klanten hebben op een zeker moment toch vaak connectiviteit met andere delen van het land nodig. Data is namelijk nooit een eiland. Klanten hebben connecties nodig, met het internet of met een internationale cloudprovider, want de meerderheid kiest voor hybride oplossingen. Dan is het heel belangrijk dat je je datacenter goed kunt ontsluiten.”

De Region Connect Ring is een dedicated glasvezelnetwerk dat NorthC zelf beheert en dat voor snelheid en veiligheid zorgt, legt Van Aanholt uit. “We kunnen daardoor bijvoorbeeld vanuit elk datacenter een Nederlandse twin-oplossing leveren voor klanten. Daarnaast kunnen we aansluiten op een rijk ecosysteem aan internationale carriers en cloudproviders. Deze dienst biedt onze klanten een grote mate van flexibiliteit en veiligheid als het gaat om snelle en betrouwbare internetverbindingen. Dit complete verhaal slaat aan bij klanten en partners, zo merken we, zeker in combinatie met onze investeringen in de datacenters. De boodschap voor klanten is duidelijk: we hebben de datacenters, het rijke ecosysteem eromheen en we kunnen faciliteren in groei omdat we zelf ook uitbreiden. Klanten zien dat ze bij ons terecht kunnen voor hun hybride cloudstrategie en de schaalbaarheid die ze nodig hebben voor hun groeiplannen.”

Datacenterstrategie
Een dag voor het interview met Van Aanholt verstuurde Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association, een brandbrief aan het nieuw te vormen kabinet, met als rode draad dat er een duidelijke nationale datacenterstrategie moet komen. Een mening die Van Aanholt volledig deelt, juist vanwege zijn visie op regionale datacenters. “Je ziet dat er veel verschillen zijn tussen regio’s en hoe lokale overheden omgaan met vergunningen voor het bouwen van datacenters en het aanvliegen van dit soort trajecten. Het is heel belangrijk dat daar landelijke regie komt, zodat er een gezamenlijke strategie is over het vestigingsbeleid voor datacenters in heel Nederland. Alles wordt dan veel transparanter en duidelijker en je voorkomt de verwarring die we nu hebben gezien.”

Duitsland
Naast de tien datacenters die NorthC in Nederland heeft, zet het bedrijf op dit moment zijn eerste stappen in de Duitse markt. In september werd de overname van het Duitse colocatiebedrijf IP Exchange GmbH, ofwel IPX, bekendgemaakt. In november ging NorthC in Duitsland van start. “Het sluit heel mooi aan op onze strategie met regionale datacenters. Ze zitten in Beieren, wat een strategisch interessante regio voor ons is. Er is veel Duitse Mittelstand, middelgrote bedrijven die vaak internationaal actief zijn. Ondanks dát hebben die bedrijven wel een sterke regionale datacenterbehoefte. IPX heeft twee mooie datacenters en daarnaast een goede aansluiting met het grote datacenter-knooppunt in Frankfurt. We zijn heel blij met de overname.”

De ambitie voor de langere termijn is om de Duitse datacenters aan te sluiten op de Region Connect Ring, zodat er een verbinding tussen Nederland en Duitsland ontstaat en bedrijven in beide regio’s van de voordelen profiteren. “Maar ook nu al is deze overname interessant voor onze Nederlandse klanten. Zeker voor bedrijven die actief zijn in Duitsland of daar ambitie hebben.”

IPX was onderdeel van een groter IT-bedrijf waarvan datacenters niet de corebusiness is. “Voor ons hebben datacenters wel de volledige focus en daarom zijn de mensen van IPX en ook hun klanten enthousiast over de overname, wat natuurlijk heel prettig is. Ze zien daarnaast ook welke investeringen we in Nederland hebben gedaan en hoe onze regionale visie is.”

Investeringen
Van Aanholt noemde het al een paar keer kort: investeringen in de datacenters. NorthC heeft een sterke groeiambitie. Zo maakte het kortgeleden bekend om het datacenter in Groningen te gaan uitbreiden. “We hebben daar meerdere klanten die groeien. Om die groei te kunnen blijven faciliteren zijn we druk bezig om in het eerste kwartaal van volgend jaar een nieuwe datahal op te kunnen leveren. In Rotterdam Zestienhoven hebben we recent ook uitgebreid. We zijn daarnaast ook druk bezig om het ecosysteem verder te verrijken door het aansluiten van nieuwe partners. Nee, we zitten zeker niet stil.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters