Toeslagenaffaire levert Belastingdienst miljoenenboete op

08-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Toeslagenaffaire levert Belastingdienst miljoenenboete op

De Belastingdienst krijgt een boete van 2,75 miljoen euro opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens wegens zijn rol in de toeslagenaffaire. De toezichthouder stelt dat de Belastingdienst de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op ernstige wijze heeft geschonden door te discrimineren op nationaliteit. De boete is opgelegd aan de ministerie van Financiën, die verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens bij de Belastingdienst.

"Veel zaken lopen uitsluitend via de overheid. Daarin heb je als burger geen keuzevrijheid. Je bent daardoor gedwongen gegevensverwerkingen van de overheid te ondergaan", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Juist daarom moet je er blind op kunnen vertrouwen dat dit netjes gebeurt. Dat de overheid niet onnodig informatie over jou opslaat en verwerkt. En dat discriminatie geen rol speelt in jouw contact met de overheid."

"Dat is bij Toeslagen vreselijk misgegaan, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk kan deze boete dat niet ongedaan maken. Maar het is wel een belangrijke stap in een breder herstelproces."

Dubbele nationaliteit

De zaak draait om gegevens over de dubbele nationaliteit van sommige Nederlanders. Deze gegevens spelen geen rol bij het beoordelen van een aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Desondanks bewaarde en gebruikte de Belastingdienst deze gegevens, terwijl het deze in januari 2014 al had moeten wissen.

Ook wijst de AP erop dat de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers gebruikten voor het bestrijden van georganiseerde misdaad. De gegevens waren hiervoor echter niet noodzakelijk, oordeelt de waakhond. Tot slot gebruikte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers als een indicator in een systeem dat bepaalde aanvragen automatisch als risicovol markeerde. Ook voor dit doel waren deze gegevens niet noodzakelijk, stelt de AP.

Systemen opgeschoond

Naar aanleiding van een onderzoek van de AP is de Belastingdienst gestart met het opschonen van zijn interne systemen. De toezichthouder meldt dat in de zomer van 2020 de dubbele nationaliteiten van Nederland volledig zijn verwijderd.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht