Mendix University App Challenge van start

09-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Mendix University App Challenge van start

De inschrijving voor de najaarseditie van de Mendix University App Challenge is geopend. Hierbij kunnen studenten de opgedane kennis in het Mendix University Program in de praktijk brengen en hun ideeën omzetten in gebruiksklare toepassingen. Studenten van universiteiten en hogescholen kunnen hun Mendix low-code app vóór 31 december indienen. Mendix biedt alle studenten van onderwijsinstellingen die deelnemen aan het Mendix University Program gratis low-code technologie, training en certificeringen. Studenten kunnen deze kennis gebruiken in hun toekomstige carrière als professionele ontwikkelaar of citizen developer.

Een belangrijk doel van het Mendix University Program is dat studenten aan het einde van het semester een gebruiksklare applicatie hebben gebouwd die inspeelt op een concreet zakelijk, sociaal-economisch, persoonlijk of milieuvraagstuk. Om dit te stimuleren organiseert Mendix sinds 2019 de Mendix University App Challenge. Aan het einde van het voor- en najaar kunnen studenten hun app indienen via een speciale portal. Het eindproduct wordt beoordeeld op criteria zoals een mooie en intuïtieve interface, uitzonderlijk gebruik van functionaliteit en een workflow die de productiviteit verhoogt.

"Mendix-ontwikkelaars willen elk probleem dat ze tegenkomen oplossen", zegt Julie Kukesh, Director, University Program bij Mendix. ”Studenten hebben over het algemeen zeer goed ontwikkelde antennes voor alledaagse problemen van bedrijven en organisaties. Het is mooi om de verscheidenheid aan thema's en creativiteit te zien waar studenten met behulp van het Mendix low-code platform mee komen.”

Logistieke app winnaar van voorjaarseditie App Challenge

Nisho Tanev, student aan de Universiteit Twente, was één van de winnaars van de voorjaarseditie van de App Challenge. Samen met zijn klasgenoot Amr Al-Riki ontwikkelde Tanev een app die het preregistratieproces van vrachtwagenchauffeurs bij de regionale terminal voor zeecontainers automatiseert. Tanev: "In het begin wist ik niet precies hoe ik Mendix moest gebruiken, maar al in de eerste week leerde ik hoe gemakkelijk het is om er zo ongeveer alles mee te ontwikkelen. Het low-code platform stelt iedereen zonder programmeerervaring in staat apps te creëren met technisch complexe functionaliteit door gebruik te maken van de sjablonen en drag-and-drop mogelijkheid die het proces versnellen en vereenvoudigen. De mogelijkheden met Mendix zijn eindeloos en ik zou het platform zeker weer gebruiken in mijn toekomstige projecten.”

Lucas Meertens, professor bij Universiteit Twente en Mendix-consultant bij CAPE Groep: “Het mooie van de App Challenge is dat eerstejaars studenten aan de slag gaan met echte zakelijke uitdagingen en daadwerkelijk met waardevolle oplossingen komen. Deze worden niet alleen hoog gewaardeerd door een jury, maar ook door het bedrijf dat hun innovatieve app in de dagelijkse praktijk kan gebruiken. Dat studenten in slechts vier weken een werkend prototype kunnen opleveren, is een krachtig statement over de kracht en toegankelijkheid van het Mendix low-code platform. Ook de vaardigheden die ze hebben opgedaan zijn enorm waardevol. Dit blijkt ook uit het feit dat als studenten eenmaal geslaagd zijn voor hun Rapid Application Development-examen, ze massaal worden benaderd door headhunters.”

Kukesh: "Er is geen betere plek om de volgende generatie low-code-ontwikkelaars en citizen developers op te leiden dan in de klas. Het Mendix University Program brengt low-code naar universiteiten over de hele wereld. Zowel studenten als docenten leren tijdens een semester deze snelle, collaboratieve en flexibele ontwikkelmethode. Momenteel hebben meer dan honderd universiteiten en hogescholen in twaalf landen het kant-en-klare curriculum geïmplementeerd en bereikt het programma jaarlijks meer dan 2000 studenten. Ze hebben gratis toegang tot het Mendix-platform en studenten en docenten kunnen gecertificeerde Mendix Rapid Developers worden. Meer dan 200 professoren hebben Mendix geïntegreerd in colleges over systeemanalyse, projectmanagement en MIS Capstone.”

Groot tekort aan ontwikkelaars

Het Mendix University Program is één van de initiatieven van Mendix die het nijpende tekort aan ontwikkelaars aanpakt. Deze ontwikkelaars zijn nodig om in te spelen op de snel veranderende digitale behoeften van organisaties, hun medewerkers en klanten. In een trend die wordt versneld door de COVID-19-pandemie, laten bedrijven wereldwijd een groeiende interesse zien in low-code ontwikkeling, waarbij zowel ervaren ontwikkelaars als citizen developers kunnen samenwerken op één enkel platform. Uit een onderzoek dat dit jaar werd uitgevoerd in opdracht van Mendix, blijkt dat 77 procent van de bedrijven in zes landen al low-code toepast en dat 75 procent van de IT-leiders het beschouwt als een trend die ze niet mogen missen. Ook voorspelt IDC dat de wereldwijde populatie van low-code ontwikkelaars en citizen developers jaarlijks met 40,4 procent zal groeien.

Om deel te nemen aan de Mendix University App Challenge kunnen studenten hier een inzending doen. Recruiters die geïnteresseerd zijn in kandidaten uit het Mendix University Program kunnen hier hun vacatures indienen voor studenten.

Terug naar nieuws overzicht
Software