Verenigd Koninkrijk stopt uiterlijk in 2033 met 2G en 3G

09-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Verenigd Koninkrijk stopt uiterlijk in 2033 met 2G en 3G

De Britse overheid en telecomspelers zeggen dat ze tegen 2033 ten laatste zullen stoppen met het aanbieden van 2G en 3G. Dat moet extra spectrum opleveren voor nieuwe technologie.

Zowel EE, Vodafone, O2 als Three, de vier Britse netwerkspelers, zijn akkoord met de einddatum van 2033 zegt de Britse overheid. Al gaat het om een einddatum want EE-eigenaar BT gaf deze zomer al aan dat het tegen 2023 3G gaat uitfaseren en dat ook 2G dit decennium ten einde komt.

2G bestaat al zo'n 25 jaar, 3G volgde enkele jaren later, maar zijn qua snelheid en mogelijkheden vandaag overtroffen door 4G en 5G. Maar die verschillende netwerktechnologieën vragen ook elk hun eigen spectrum. Door te stoppen met 2G en 3G komt er dus ruimte vrij die kan worden ingezet voor meer capaciteit rond 5G en tegen dan waarschijnlijk ook 6G.

De Britse overheid zegt dat het stopzetten van die signalen het voor apparatuurmakers ook makkelijker wordt om de markt te betreden, net omdat ze oudere technologie (met bijhorende patenten en licenties) niet langer hoeven te ondersteunen.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht