iXsystems kiest TrueNAS als merk

Brett Davis, Executive Vice President van iXsystems

14-12-2021 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

iXsystems kiest TrueNAS als merk

De grote voorvechter voor open source NAS is iXsystems uit San Jose. Het motto is in de afgelopen 20 jaar niet veranderd: iXsystems geeft met zijn producten de gebruiker de keuzevrijheid en voorkomt een vendor lock in. Dit uitgangspunt wordt sinds 2002 in de praktijk gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van niet-commerciële software-componenten: FreeNAS en OpenZFS.

Dit jaar heeft men de strategie in die zin veranderd, door vanaf nu enkel nog het merk TrueNAS te voeren. De open source aanpak verandert hier niets aan, maar alle producten gaan vanaf nu naar de markt onder het merk TrueNAS. iXsystems blijft daarmee de grootste leverancier van OpenZFS, en gaat daarbij voorbij aan de ontwikkelaar SUN en de eigenaar Oracle. Momenteel worden de NAS’en van iXsystems gebruikt door zo’n 5000 enterprises.

Brett Davis (foto), Executive Vice President van iXsystems, meldt een explosieve groei van het gebruik van een open source NAS en voorspelt dat open source de defacto standaard gaat worden voor NAS’en, net zoals Linux dat nu al is voor de besturingssystemen. "Speciaal voor de zeer grote gebruikers, die op zoek zijn naar capaciteiten tot 20 Pbyte, is er een cloud variant ontwikkeld: TrueNAS scale. Deze managed service brengt de virtuele NAS naar elke enterprise die daar behoefte aan heeft."

Nieuw is een samenwerking tussen iXsystems en het Duitse NextCloud. "Dit resulteert in een SaaS-platform, dat is gebouwd met TrueNAS Mini (de gratis versie tot 100 gebruikers) en met een betaalde en ondersteunde variant voor 100 gebruikers en meer op iXsystems hardware. Met NextCloud kunen enterprises een cloud-omgeving met kantoorapplicaties in eigen beheer opzetten. Deze gezamenlijke oplossing biedt dus een private cloud-oplossing die de opties van NextCloud combineert met de veilige eigenschappen van de racks van iXsystems", aldus Davis.

Terug naar nieuws overzicht
Software