Relatief weinig werkgelegenheid door gepland datacenter Meta in Zeewolde

16-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Relatief weinig werkgelegenheid door gepland datacenter Meta in Zeewolde

Het datacenter dat Facebook-moederbedrijf Meta wil bouwen in Zeewolde levert per hectare minder werkgelegenheid op dan andere hyperscale datacenters. Het komt neer op 2,5 banen per hectare, terwijl andere hyperscale datacenters gemiddeld 7 banen per hectare opleveren.

Dit berekent NU.nl. De gemeente Zeewolde meldt dat Meta 410 banen wil creëren in het datacenter op Trekkersveld 4, dat in totaal 166 hectare groot moet worden. Het gaat daarbij om 160 technische functies en 250 ondersteunende functies. Dit is aanzienlijk minder dan andere hyperscalers in Nederland, meldt NU.nl. Zo telt het hyperscale datacenter van Microsoft bij Middenmeer 375 banen, terwijl het datacenter van Google in Middenmeer 125 banen en die in Eemshaven 350 banen oplevert. Google en Microsoft willen geen details delen over de verhouding tussen technische functies en ondersteunende functies.

Minder banen dan gemiddeld

De nieuwswebsite berekent dat Meta hiermee in Zeewolde gemiddeld 2,5 banen per hectare oplevert. Bij Microsoft en Google is dit gemiddeld 7 banen per hectare. Cees-Jan Pen,  hoofd van het lectoraat De Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen, stelt dat elke hectare normaal goed moet zijn voor zo'n dertig tot veertig banen. Met 166 hectare zou het datacenter van Meta volgens deze rekenmethode duizenden banen moeten opleveren. Zeewolde hanteerde bij het invullen van het bedrijventerrein Trekkersveld 3 als maatstaaf negentien banen per hectare. Op het naastgelegen Trekkersveld 4 valt dit naar verwachting aanzienlijk lager uit.

Een woordvoerder van de gemeente Zeewolde wijst erop dat bij het datapark gekozen is voor een kwalitatief ander aanbod, met andersoortige werkgelegenheid. De gemeente heeft geen inzicht in het soort banen dat Meta wil scheppen. "Dat weet ik van geen enkel bedrijf, ook niet van het datacenter", aldus de woordvoerder tegenover NU.nl.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters