Franse toezichthouder eist dat Clearview AI alle foto's van Franse burgers verwijdert

17-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Franse toezichthouder eist dat Clearview AI alle foto's van Franse burgers verwijdert

Clearview AI moet het verwerken van online foto's van Franse burgers staken. Ook moet de organisatie binnen twee maanden alle foto's van Franse burgers verzamelen. Dit draagt de Franse toezichthouder CNIL Clearview AI op. De toezichthouder dreigt met maatregelen.

Het Amerikaanse Clearview AI is een bedrijf dat een platform voor gezichtsherkenning levert aan onder meer opsporingsinstanties. Gebruikers uploaden een foto van een persoon naar het platform, waarna de software in een database naar een match zoekt. Deze database omvat foto's van ruim drie miljard personen. Dit maakt het mogelijk personen te identificeren op basis van foto's.

AVG geschonden

CNIL meldt dat Clearview AI de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) schendt door op internet foto's te verzamelen en hierop gezichtsherkenning toe te passen. Het bedrijf verwerkt op illegale wijze persoonlijke gegevens op grond van artikel 6 van de AVG. Ook schendt het bedrijf artikelen 12, 15 en 17 door geen toestemming te vragen voor het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Eerder droeg een Australische toezichthouder Clearview AI al op om alle foto's van Australische burgers uit zijn database te verwijderen. De Britse Information Commissioner's Office (ICO) wil het bedrijf een boete van 17 miljoen pond opleggen wegens het overtreden van de Britse privacywetgeving. Nu keert dus ook de Franse toezichthouder zich tegen het bedrijf.

Terug naar nieuws overzicht