Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst Meta datacenter

17-12-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst Meta datacenter

De gemeenteraad van Zeewolde heeft met 11 stemmen voor en 8 stemmen ‘ja’ gezegd tegen het bestemmingsplan Trekkersveld 4. Daarmee wordt de uitbreiding van het industrieterrein met een business- en datapark mogelijk, net als de mogelijke komst van het hyperscale datacenter van Meta naar Zeewolde.

College nam al een positief besluit
In november nam het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde al een positief besluit over de bestemmingsplanprocedure Trekkersveld IV. De ontwerpplannen werden daarop ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad die dus nu vanavond met 11 stemmen voor en 8 stemmen tegen ook ‘ja’ heeft gezegd. De weg is daarmee vrij voor de mogelijke komst van een datacenter van Meta naar Zeewolde.

Projectwethouder Egge Jan De Jonge, verantwoordelijk voor het project datacenter, is tevreden met de uitkomst. “Het is goed dat het besluit nu gevallen is en dat daarmee de mogelijke komst van een datacenter van Meta naar Zeewolde een stap dichterbij is gekomen.“

De verwachting is dat begin 2022 de vergunningen ter inzage worden gelegd. Hierop kunnen opnieuw zienswijzen worden ingediend. Het is daarna aan Meta om te besluiten of zij zich daadwerkelijk in Zeewolde zullen vestigen.

Eeen woordvoerder van Meta meldt in een persbericht: “We zijn blij dat de gemeenteraad van Zeewolde het bestemmingsplan voor industrieterrein Trekkersveld IV goedgekeurd heeft. De selectie en ontwikkeling van een datacenterlocatie is een meerjarig proces waarbij rekening wordt gehouden met veel verschillende factoren. Daarbij volgen we de procedures die van toepassing zijn op de plek waarin we overwegen te investeren. We willen benadrukken dat, hoewel de uitkomst van de stemming positief is, er nog steeds veel werk verricht moet worden voordat een investeringsbeslissing kan worden genomen. De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden; indien we aanvullend nieuws hebben dan zullen we dat delen. We zijn er trots op datacenters te ontwerpen, te bouwen en te gebruiken, die tot de meest duurzame ter wereld behoren. Onze datacenters brengen daarnaast tijdens en na de bouw aanzienlijke sociaal-economische voordelen. Meer informatie over onze samenwerking met de lokale gemeenschap is te vinden op: https://sustainability.fb.com/en https://datacenters.fb.com.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter