DimLab kiest Mendix voor ontwikkeling app voor studiebegeleiding op maat

18-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DimLab kiest Mendix voor ontwikkeling app voor studiebegeleiding op maat

Het low-code platform van Mendix is door DimLab, gespecialiseerd in Student Flow Management, ingezet voor de ontwikkeling om haar Academic Route Planner. Deze applicatie geeft digitaal een visueel overzicht van het studiepad van individuele studenten. Het studiepad is onder meer gebaseerd op de regels, beschikbare lessen en studiekeuzes van een onderwijsinstelling. Door dit te digitaliseren besparen studiebegeleiders tussen de 30 en 50 procent tijd en ontstaat er ruimte om zich bezig te houden met verdieping van de studiebegeleiding.

DimLab is opgericht door Senior Lab Manager Clariël Veldhuizen en Senior Lab Envisioner Hanneke Thieme. Samen zijn ze continu op zoek naar ideeën om het onderwijs te verbeteren en realiseren ze deze ideeën in hun ‘lab’. Een van deze ideeën is de Academic Route Planner, een applicatie voor studiebegeleiding waarin studenten op elk moment in hun studie mogelijke studiepaden kunnen zien en waarmee ze kunnen spelen met de keuzes en opties die de opleiding biedt.

Om de applicatie te bouwen koos DimLab voor het low-code platform van Mendix. Veldhuizen en Thieme zijn van origine geen IT’ers, maar wel ingenieurs met veel kennis van het onderwijsdomein. Thieme: “Wij draaien het IT-ontwikkelproces om. We beginnen met zelf te weten wat we willen en hier een demo van te maken. Daarna pas benaderen we de onderwijsinstellingen en gaan we de tool testen bij de gebruikers. De snelheid waarmee we deze demo’s met Mendix kunnen bouwen is voor ons ideaal.”

Privacygevoelige data

Omdat binnen de app wordt gewerkt met privacygevoelige data zoals persoonsgegevens van studenten en studieresultaten, was privacy en de veilige verwerking van persoonsgegevens een belangrijke eis van DimLab. “Dat was ook één van de eerste vragen van instellingen: zijn de gevoelige data veilig binnen jullie app?”, vertelt Veldhuizen. “Mendix is gecertificeerd en voldoet aan de hoogste internationale normen voor cloud-security en privacy. Daarmee zijn deze zaken heel goed afgedekt. Ook schaalbaarheid was essentieel. We wisten dat we een tool in handen hadden die interessant is voor veel instellingen. Daarom wilden we ook de garantie dat de performance ook onder grootschalig gebruik goed zou blijven.”

De Academic Route Planner werd binnen slechts vier maanden gebouwd. Het werken met Mendix beviel DimLab erg goed. “De mensen van Mendix zijn heel flexibel, denken mee en weten waar ze het over hebben. Schaalbare applicaties maken was nieuw voor ons, maar we konden altijd terugvallen op het ecosysteem dat alle informatie en ondersteuning bood die we nodig hadden”, aldus Thieme. Over het resultaat zijn ze bij DimLab dan ook erg tevreden. “We hebben wat in de hoofden van studieadviseurs zit kunnen omzetten naar een tool die inspeelt op wat een student nodig heeft. Studenten kunnen via de app keuzes maken die aansluiten op hun persoonlijke situatie. Hiermee bespaart de studiebegeleider zo’n 30 tot 50 procent tijd en krijgt deze meer ruimte om diepere vragen over studieverloop, keuzes en professionele ontwikkeling te bespreken. Vragen die er op dat moment voor de student toe doen, bijvoorbeeld over wat uitloop in de studie in de praktijk werkelijk betekent. Of vragen over keuzestress zoals: Ik zie nu precies hoe mijn studie verloopt en welke mogelijkheden ik heb, maar wat is de beste keuze voor mij later?”

Waardevolle inzichten via de app

De Academic Route Planner is niet alleen voor de studenten erg handig, ook de opleiding kan waardevolle inzichten verkrijgen via de app. Opleidingen moeten zowel op kortere als langere termijn altijd hun onderwijslogistiek organiseren. Daarom is het erg interessant te weten wat de plannen van studenten zijn. Ook kan de opleiding bij studievertraging beter inschatten wat de oorzaak is. Heeft de student het moeilijk met bepaalde vakken en ontstaat daar de vertraging door? Of is de student extra ambitieus en volgt hij of zij extra vakken? Door via de app antwoorden op dergelijke vragen te krijgen, kan de opleiding het onderwijs verbeteren, efficiënter organiseren en ook nog eens de student beter begeleiden.

Inmiddels gebruiken al 1.000 studenten van de faculteit Economics aan de Universiteit van Amsterdam de app. Dit bevalt de faculteit goed en er wordt op dit moment dan ook opgeschaald naar alle bachelorstudenten van de faculteit. Daarnaast wordt de applicatie ook bij een aantal andere onderwijsinstellingen geïntroduceerd. Dankzij de veelbelovende oplossing die DimLab heeft ontwikkeld voor een specifiek domein, is het inmiddels ook toegetreden tot het ISV-programma van Mendix. Hiermee kan het de Academic Route Planner en andere nieuw te ontwikkelen oplossingen, aanbieden via de Mendix Marketplace en niet alleen de Nederlandse markt, maar direct wereldwijd potentiële klanten bereiken.

Doorontwikkelen

Nu de app live is, zijn ze bij DimLab nog niet klaar met experimenteren. Men blijft werken aan het doorontwikkelen van de applicatie. “We merken dat er bij de klant een vraag naar meer functies is ontstaan, die willen we absoluut ontwikkelen. Dankzij de flexibiliteit van Mendix is dit ook mogelijk”, zegt Veldhuizen.

Een van deze functies is het uitbreiden van de inzichten in de gewenste studieloopbaan van de studenten. Deze data kan gebruikt worden voor onderwijslogistiek. Zo kunnen bijvoorbeeld in een vroeg stadium inzichten verkregen worden over welke specialisaties de studenten gaan kiezen binnen de opleiding. Daarmee weten de scholen al tijdig hoe populair die specialisaties zijn en waar in de toekomst meer docenten nodig zijn.

Ook werkt DimLab aan een functie voor studenten met een functiebeperking of chronische ziekte. Thieme: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je studie te plannen met een studielast van 75 procent in plaats van de volle 100. Met dit soort functies willen we zorgen voor een inclusief klimaat op de opleiding zodat elke student maximaal profijt heeft van de Academic Route Planner.”

Terug naar nieuws overzicht