Nederland telt plannen voor twintig tot vijfentwintig extra datacenters

17-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederland telt plannen voor twintig tot vijfentwintig extra datacenters

In Nederland zijn plannen voor het vestigen of uitbreiden van zo'n 20 tot 25 datacenters. Het gaat hierbij in sommige gevallen om hyperscalers, die een grote impact kennen op de Nederlandse energievoorziening. Dit meldt staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris geeft antwoord op Kamervragen uit juli rondom het vestigen van datacenters in Nederland. Hoeveel projecten er op dit moment exact zijn is volgens Yesilgöz-Zegerius niet duidelijk. Naar schatting gaat het echter om 20 tot 25 plannen met variërende grootte en in verschillende fase van voorbereiding. Dit meldt de staatssecretaris op basis van gegevens van netbeheerder TenneT en Netherlands Foreign Investment Agency.

Impact op energieverbruik stijgt

De doorgang van de projecten is nog niet zeker. Wel houdt het kabinet er rekening mee dat het energieverbruik van datacenters door de uitbreiding kan oplopen tot 15 terrawattuur in 2030. Dit is momenteel zo'n 2,7 terrawattuur, wat gelijk staat aan ruim twee procent van het totale Nederlandse energieverbruik. In 2030 komt dit percentage mogelijk op zo'n tien procent uit.

Het onderwerp is momenteel extra actueel door mogelijke komst van een datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta in Zeewolde. De gemeenteraad van Zeewolde ging gisteren akkoord met een aanpassing van het bestemmingsplan. Dit brengt de komst van het datacenter een stap dichterbij. Tegelijkertijd is er ook weerstand tegen het plan, onder meer het oog op het energie- en waterverbruik, de impact op het landschap evenals het onttrekken van vruchtbare grond aan de landbouw.

Meer landelijke regie

De nieuwe coalitie meldt in het coalitieakkoord de toelatingscriteria bij vergunningsverlening voor datacenters wordt aangescherpt. Ook komt er meer landelijke regie op dit gebied.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters