Witold Kepinski - 20 december 2021

SQL-database specialist Cockroach Labs haalt dikke kwart miljard dollar op

SQL-database specialist Cockroach Labs haalt dikke kwart miljard dollar op image

Cockroach Labs, het bedrijf achter de cloud-native gedistribueerde SQL-database CockroachDB, heeft zijn Series F aangekondigd voor 278 miljoen dollar aan nieuwe financiering tegen een waardering van 5 miljard dollar.

De investeringsronde werd geleid door Greenoaks met deelname van Altimeter, BOND, Benchmark, Coatue, FirstMark, GV, Index Ventures, JP Morgan, Lone Pine Capital, Redpoint Ventures en Tiger Global. Deze ronde brengt de totale financiering van Cockroach Labs op 633 miljoen dollar. De fondsen zullen worden gebruikt om de voortdurende investeringen van Cockroach Labs in de ontwikkeling van hun innovatieve en snelgroeiende clouddatabase te ondersteunen, evenals de voortdurende klantengroei en uitbreiding naar nieuwe markten.

Deze nieuwste financiering en aanzienlijke waardering weerspiegelen de versnelde groei van Cockroach Labs en de enorme kans voor het bedrijf om een leider te worden in de opkomende cloud-database-as-a-service-markt. Volgens IDC, wordt voorspeld dat de totale software voor databasebeheersystemen de komende 5 jaar een snelle groei zal doormaken, tot 104,5 miljard dollar in 2025 - een van de grootste en snelstgroeiende categorieën in de softwaremarkt. De snelle groei van zowel de databasemarkt als CockroachDB weerspiegelt een fundamentele verschuiving, aangezien organisaties in verschillende sectoren zijn overgestapt op een cloud-first IT-filosofie en zich steeds meer wenden tot clouddatabases voor nieuwe initiatieven of om bestaande systemen te moderniseren.

Bovendien bevindt applicatieontwikkeling zich midden in een verschuiving naar steeds meer data-intensieve applicaties - het verzamelen, verwerken en afhandelen van gegevens in realtime en op grote schaal - waardoor het strategische belang van de database voor het bedrijf wordt vergroot.

Met zijn cloud-native gedistribueerde SQL-architectuur wordt CockroachDB snel de favoriete transactiedatabase voor innovators en categorieleiders, waaronder Comcast, Devsisters, eBay, Mythical Games, Nubank, Norfolk Southern, Starburst Data, AllSaints, Bose, Form3. Nu bij meer dan 200 klanten en met tienduizenden clusters in gebruik over de hele wereld, heeft Cockroach Labs een enorme groei doorgemaakt. Het bedrijf heeft zijn jaarlijkse terugkerende omzet het afgelopen jaar verdrievoudigd en zag alleen al in het laatste kwartaal een groei van 500% in cloudomzet, omdat klanten hun uitgaven verlegden naar de transactionele database-as-a-service. Meer dan 50% van de klanten van het bedrijf draaien hun applicaties nu op de CockroachDB Dedicated volledig beheerde cloudservice en de CockroachDB Serverlessbèta-lancering heeft al meer dan 10.000 nieuwe gebruikers naar het platform gebracht. Cockroach Labs blijft een trouwe aanhang opbouwen onder ontwikkelaars met meer dan 22.000 Github-sterren en meer dan 500 open source-bijdragers. Met een groei van 100% op jaarbasis in personeelsbestand, blijft Cockroach Labs uitbreiden met kantoren in New York, San Francisco en Toronto plus "clusters" in Denver, Seattle, Londen en andere steden.

"We hebben onze eerste investering in Cockroach Labs in 2015 gedaan omdat we geloofden in de oprichters en hun visie om vanaf de grond een nieuwe database op te bouwen voor een cloud-first wereld", zegt Peter Fenton, General Partner bij Benchmark. “De afgelopen zes jaar hebben we onze overtuiging behouden dat een elastische, gedistribueerde database ongelooflijk waardevol zou zijn voor bedrijven van elke omvang. Tegenwoordig zijn deze overtuigingen werkelijkheid geworden. Het is opwindend om de sterke tractie van Cockroach Labs op de markt te zien en we zijn benieuwd waar ze vanaf hier naartoe gaan.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!