Rob Blokzijl opgenomen in Internet Hall of Fame

21-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rob Blokzijl opgenomen in Internet Hall of Fame

Eenentwintig baanbrekende individuen die de wereld fundamenteel hebben veranderd door hun werk bij het bouwen en ontwikkelen van het wereldwijde internet, zijn opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze ingenieurs, natuurkundigen, wiskundigen, academici en anderen uit 11 landen hebben een uitstekende bijdrage geleverd aan de wereldwijde groei van internet, door de technologieën uit te vinden die het hebben gelanceerd, het bereik in hun eigen regio's en wereldwijd uit te breiden en het veiliger, betrouwbaarder en toegankelijker te maken voor miljoenen. In de lijst staat ook Robert "Rob" Blokzijl (geboren 1943, Amsterdam, overleden 1 december 2015). Blokzijl was een Nederlands natuurkundige en informaticus. Hij was voormalig voorzitter van het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (NIKHEF).

Het internet dat ze hielpen creëren, bracht het nieuwe cohort samen tijdens een virtuele introductieceremonie op 14 december 2021. Ze logden in vanaf punten over de hele wereld om de eer te delen met hun collega's, over wie Internet Society President, Andrew Sullivan, opmerkte: "Hun bijdragen leverden het is voor ons mogelijk om vooruit te kijken naar onze toekomst, onlosmakelijk verbonden met het open, wereldwijd verbonden, veilige en betrouwbare internet, en het vermogen om ons betrouwbaar en consistent te verbinden.”

De inductees van 2021 zijn:

Carlos Afonso (Brazilië/Canada) bevorderde de internetontwikkeling en democratiseerde de toegang in Brazilië en daarbuiten door zijn rol als oprichter en leider van verschillende belangrijke organisaties, waaronder de Association for Progressive Communications.

Dr. Robert "Rob" Blokzijl  (Nederland) speelde een belangrijke rol bij het bevorderen van de ontwikkeling en het gebruik van internet in Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië als oprichter en leider van Réseaux IP Européens (RIPE) en RIPE NCC , en als een bijdrage aan andere invloedrijke internationale netwerkorganisaties .

Hans-Werner Braun  (Verenigde Staten) speelde een belangrijke rol bij het ontwerp, de ontwikkeling en de werking van het National Science Foundation Network, NSFNET , en de daaropvolgende groei van het netwerk in snelheid, dekking en betrouwbaarheid, dat als model diende voor internetnetwerken over de hele wereld en maakte de weg vrij voor grootschalige routing.

Frode Greisen (Denemarken) hielp bij het oprichten van de Europese internet-backbone EBONE , beschouwd als Europa's oorspronkelijke internet, en speelde een belangrijke rol bij de uitbreiding van het netwerk in West- en Oost-Europa, Noord-Afrika en Iran. 

Jan Gruntorad (Tsjechië) was een vroege voorvechter van internationale netwerken voor onderzoek en ontwikkeling in Tsjecho-Slowakije, het initiëren van verbinding van het land tot de Europese Academic and Research Network (EARN) in de eerste helft van 1990 en, kort daarna, tot oprichting van CESNET , de Tsjechische Onderwijs en wetenschappelijk netwerk. 

Dr. Saul Hahn  (Verenigde Staten) speelde een belangrijke rol bij het aansluiten van veel Caribische en verschillende Latijns-Amerikaanse landen op het internet.

De oprichting en het beheer van een eerlijk en duurzaam systeem voor het toewijzen van IP-adressen door Kim Hubbard  (Verenigde Staten) heeft de ontwikkeling van het internet als een door leden gestuurd, zelfbesturend netwerk fundamenteel veilig gesteld. 

Rafael "Lito" Ibarra (El Salvador) verbond El Salvador met internet en werkte aan het verbeteren van vroege systemen voor landelijke toegang.

Dan Kaminsky (Verenigde Staten) bevorderde de invoering van een veiliger Domain Naming System (DNS) door zijn ontdekking en reparatie in 2008 van een kritieke fout in het internet, nu bekend als de Kaminsky-bug. 

DaeYoung Kim (Zuid-Korea) speelde een sleutelrol bij het bevorderen van de regionale netwerkinfrastructuur in Azië-Pacific en creëerde veel van de technieken die nodig zijn om gecomprimeerde en ongecomprimeerde video online te delen. 

Kenneth J. Klingenstein (Verenigde Staten) hielp bij het leiden van de uitbreiding van het internet in het Amerikaanse Westen en speelde een vroege en belangrijke rol bij de ontwikkeling van de identiteits- en vertrouwenslagen van het internet.

Dr. Xing Li (China) was een pionier op het gebied van internetontwikkeling in China, te beginnen met zijn werk in de jaren negentig om Chinese academische en onderzoeksinstellingen met elkaar te verbinden en door te gaan met zijn bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van IPv6 in dat land en wereldwijd.

Yngvar G. Lundh (Noorwegen) bracht het internet in Europa vooruit door netwerken tussen de Noorse en Amerikaanse defensie-afdelingen te verbinden , de eerste ARPANET- verbinding buiten de VS in Noorwegen te helpen vinden en te helpen bij het beveiligen van .no als het eerste domein buiten de VS 

Alejandro Pisanty (Mexico) speelde een belangrijke rol bij het beïnvloeden van het beleid ter ondersteuning van de groei en verbetering van internet in Mexico en in heel Latijns-Amerika.

Yakov Rekhter  (Verenigde Staten) hielp bij de ontwikkeling van het eerste Border Gateway Protocol (BGP) , een technologie die essentieel is voor het schalen van internet, en speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van BGP via volgende versies.

Philip Smith (Australië) heeft de groei van internet in de regio Azië-Pacific, Afrika en het Midden-Oosten bevorderd door zijn leidende rollen in invloedrijke netwerkorganisaties en zijn hulp bij het coderen van best practices voor technische processen en protocollen, met name Border Gateway Protocols (BGP) .

Pål Spilling (Noorwegen) leverde een belangrijke bijdrage aan de oprichting van het eerste ARPANET-knooppunt buiten de Verenigde Staten in 1973, en hielp vervolgens die verbinding uit te breiden naar een tweede overzees knooppunt, wat de weg vrijmaakte voor een wereldwijd netwerk. 

Liane Tarouco (Brazilië) speelde een sleutelrol bij het ontwerp en de implementatie van de eerste internetbackbone van Brazilië en hielp een generatie ingenieurs en netwerkspecialisten in Brazilië en daarbuiten op te leiden.

Virginia Strazisar Travers (Verenigde Staten) ontwierp en schreef de software die internetgateways creëerde, de voorloper van routers en de kerncomponent waarmee ongelijksoortige netwerken verbinding kunnen maken. 

George Varghese  (Verenigde Staten) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bruikbaarheid van internet door algoritmen uit te vinden die de snelheid ervan verhogen. Deze concepten zijn beschreven in het veldbepalende handboek uit 2004, "Network Algorithmics: An Interdisciplinary Approach to Designing Fast Networked Devices".

Dr. Lixia Zhang's  (Verenigde Staten) ontwerp van het zeer invloedrijke Resource Reservation Protocol (RSVP) , dat door de meeste grote netwerkoperators als basis heeft gediend voor Internet Traffic Engineering, heeft geholpen om het effectieve beheer en de groei van de internetbackbone-netwerken voor meer dan twee decennia.

Terug naar nieuws overzicht