Redactie - 21 december 2021

Hoe Kubernetes de kosten verlaagt en het werk van de IT-afdeling automatiseert

Hoe Kubernetes de kosten verlaagt en het werk van de IT-afdeling automatiseert image

Volgens Gartner gebruikt in 2022 75% van de wereldwijde bedrijven containerapplicaties in hun productieomgevingen. Om containerapps effectief te beheren, is het gebruik van Kubernetes noodzakelijk.

Een van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het evalueren van een IT-oplossing, is de snelheid waarmee updates op de markt worden gebracht. Het vrijgeven van een applicatie is niet voldoende. Je moet er elke dag aan werken, nieuwe functies en diensten toevoegen en het tegelijkertijd draaiende houden. Toch kun je de app niet zomaar uitzetten, updaten en weer aanzetten. Je online winkel zou in de lucht moeten zijn terwijl developers je laatste updates implementeren.

Om ervoor te zorgen dat het update-implementatieproces onopgemerkt blijft door gebruikers, moet u een beroep doen op speciale microservices, containers en de orchestration-infrastructuur. Dit is de definitie van Kubernetes. Met deze oplossing wordt handmatig beheer van verschillende versies, subversies en onderdelen van een applicatie overbodig. Dit maakt het systeem krachtiger, betrouwbaarder, stabieler en uitbreidbaar. Over het algemeen wordt het gemakkelijker te gebruiken.

Hoe Kubernetes bedrijven helpt

1. Onderhoud en infrastructuurconfiguraties automatiseren

Bedrijven profiteren van het gebruik van Kubernetes omdat het hen helpt hun werk te automatiseren. Het gebruik van Kubernetes vermindert de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven aan hardware en human resources aanzienlijk. Het stelt het projectteam in staat zich te concentreren op hun hoofdtaak van websiteontwikkeling in plaats van websitebeheer. Dit is hoe het werkt:

1. De ontwikkelaars schrijven een updatecode voor uw product, bijvoorbeeld voor een online winkel.
2. De kant-en-klare code en alle benodigde bibliotheken worden automatisch gecontaineriseerd.
3. De updates worden getest in een productie-achtige omgeving en gaan dan door naar de volgende fasen.

Kubernetes gebruikt een virtuele machine van G-Core Labs in combinatie met een DevOps-aanpak, waardoor bedrijven routinetaken kunnen automatiseren. In dit geval wordt de toepassing gestart en werkt deze in elk stadium op dezelfde manier alsof deze zou worden gelanceerd en zou werken op de lokale host van de ontwikkelaar.

2. Verhoogde multicloud-flexibiliteit en IT-ROI

"De economische, organisatorische en sociale gevolgen van de pandemie zullen digitale innovaties en clouddiensten blijven stimuleren", verwacht Henrique Cecci, Senior Research Director bij Gartner. Het adviesbureau verwacht dat eindgebruikers volgend jaar meer dan 480 miljard dollar besteden aan openbare clouddiensten.

Openbare clouds vereenvoudigen het werk met Kubernetes aanzienlijk omdat ze gebruikmaken van moderne infrastructuuroplossingen zoals API. Dit synergetische systeem maakt het mogelijk om de workload binnen de cloud efficiënt te verdelen en zo de winst uit uw IT-investeringen te vergroten.

Zo werkt het: stel je voor dat je een dienst runt met gebruikers in tien landen die met twee clouds werken, met de hoofdcloud in Amerika en de back-up - in Europa. In het verleden was dit voldoende, maar omdat er nieuwe wettelijke vereisten zijn geïntroduceerd op een van de markten moet u nu gebruikersgegevens opslaan op het grondgebied van het betreffende land.

In dit geval spreek je hoogstwaarschijnlijk een van de cloudproviders aan, bijvoorbeeld G-Core Labs. Als gevolg hiervan krijgt u toegang tot een virtuele machine met een krachtig CDN en andere bronnen, waarmee u containers op de meest efficiënte manier kunt implementeren en beheren met Kubernetes. Dankzij een content delivery-netwerk met meer dan 140 points of presence in 100 steden over de hele wereld, bevinden uw servers met alle persoonlijke gegevens van de gebruikers zich op het wettelijk vereiste grondgebied.

Meestal verbinden bedrijven zich met een provider omdat het moet, maar uiteindelijk heeft het een positief effect. Na de migratie downloaden de serviceclients in de gewenste regio bestanden 2 tot 2,5 keer sneller, terwijl de opslag- en downloadkosten ongeveer gelijk zijn aan het bedrag dat u voorheen betaalde.

3. Lagere infrastructuurkosten

Kubernetes stelt bedrijven in staat hun infrastructuurkosten te verlagen en helpt bedrijven het meeste uit hun IT-investeringen te halen. Migreren naar een openbare cloud levert bedrijven ook extra bonussen op. In G-Core Labs is bijvoorbeeld uitgaand verkeer en de configuratie van clusternodes via het cloud control panel of via API gratis. U betaalt alleen voor virtuele machines, schijven en load balancers.

Daarom besteedt u de nodige aandacht aan de vier belangrijkste sectoren waarmee u geld kunt besparen: de cloud, het cluster, de belangrijkste tools en de bedrijfscultuur. Tegelijkertijd kunt u ook het bedrag dat u aan Kubernetes zelf besteedt verminderen, terwijl u optimaal profiteert van het gebruik van deze technologie.

4. Eenvoudig horizontaal en verticaal schalen

Automatische schaling door Kubernetes resulteert in hoge beschikbaarheid en maximale applicatieprestaties, die beide belangrijk zijn voor bedrijven. Als u nu voor een bepaalde service een nieuwe container nodig heeft, neemt u contact op met de provider en verbindt u de nieuwe server met het cluster. Kubernetes automatiseert dit proces. Het gebruikt een API-verzoek om een virtuele machine bij een cloudprovider te bestellen, verbindt deze met het cluster en voegt de vereiste pod (container) toe met de vereiste parameters.

Dit platform blijkt ook in veel andere gevallen erg nuttig te zijn. Stel je voor dat je een applicatie in Kubernetes hebt gelanceerd en dat de containers al wat verkeer ontvangen. Wanneer de CPU-belasting toeneemt, zal het platform dit merken en automatisch het aantal gebruikte machines verhogen om de verzoeken goed te verdelen.
Met behulp van speciale statistieken en tests kan het systeem snel beschadigde of niet-reagerende containers identificeren. Mislukte containers worden opnieuw gemaakt en opnieuw gestart op dezelfde pod. Hierdoor kunnen programmeurs zich concentreren op ontwikkeling in plaats van routinematige administratieve taken uit te voeren.

5. Pijnloos "kanarie" testen

Met Kubernetes kunnen ontwikkelaars productie-achtige omgevingen creëren voor geautomatiseerd testen. Met algemene toepassingslogboeken en Kubernetes-applogboeken kunt u problemen en fouten nog sneller opsporen.

Stel je voor dat je hebt besloten om je cybersport-videostreaming-app volledig opnieuw te ontwerpen. De nieuwe lay-outs zijn al intern getest door het team en zijn ter proef naar focusgroepen gestuurd. Alles lijkt in orde te zijn. In je eigen cloud werkt alles goed. Maar hoe gaat het er in productie uitzien? Om deze vraag te beantwoorden, kunt u een beroep doen op de zogenaamde kanarietesten die een gedeeltelijke vrijgave van een bepaalde dienst inhouden. Terwijl de algehele controle nog aan de gang is, worden kleine hoeveelheden live verkeer naar de vrijgegeven applicatie-onderdelen gestuurd. De resultaten worden bijgehouden en vergeleken met het ideaal, zodat u beslissingen kunt nemen over de lancering van de app.

Dergelijke 'verkeersinjecties' blijven onopgemerkt door de gebruikers omdat de containers worden gedupliceerd en de gebruikers van de ene container naar de andere worden omgeleid. Voor orkestratiedoeleinden kunt u Kubernetes gebruiken die worden geleverd door G-Core Labs. De virtuele machines van de provider werken met krachtige servers met Intel Xeon Scalable-processors (Ice Lake) van de 3e generatie. In april 2021 was G-Core Labs een van 's werelds eerste bedrijven die begonnen met het integreren van dergelijke processors in hun infrastructuur.

Wanneer moet een bedrijf Kubernetes gebruiken?

Bedrijven zouden in nogal wat gevallen moeten overwegen om naar het Kubernetes-platform te migreren:

  • U moet een zeer toegankelijk systeem maken
  • Uw systeem ontwikkelt zich dynamisch en u moet wijzigingen snel en veilig doorvoeren in de productieomgeving
  • Je wilt als een geïntegreerd team werken op alle niveaus van codering tot productieomgeving
  • Je creëert een dynamisch en zich snel ontwikkelend systeem en je bent van plan het nog jaren te laten draaien
  • Sommige leden van uw ontwikkelingsteam spelen de sleutelrol in uw bedrijf omdat zij 'alle geheimen kennen' over uw project of systeem, en deze mensen lijken uniek en onmisbaar te zijn

Migreren naar Kubernetes is noodzakelijk voor bedrijven die hun informatiesystemen 24/7 online moeten houden. Dit is precies waarom het gebruik van Kubernetes samen met de cloudtechnologieën van G-Core Labs de ideale oplossing is.

Door: Seva Vayner, hoofd van het edge-cloudplatform van G-Core Labs

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!