Wouter Hoeffnagel - 24 december 2021

NGI maakt online catalogus met oplossingen voor het digitale tijdperk

NGI maakt online catalogus met oplossingen voor het digitale tijdperk image

Het initiatief Internet van de volgende generatie (Next Generation Internet, NGI) is drie jaar geleden gelanceerd. NGI levert een aantal concrete technologische oplossingen op een breed scala van technologische gebieden. Deze oplossingen zijn nu toegankelijk via een online catalogus, waarin hardware-, software- en app-oplossingen worden gepresenteerd om een internet te bouwen dat geschikt is voor het digitale tijdperk en waardoor diversiteit, decentralisatie en inclusiviteit worden bevorderd.

NGI is een initiatief van de Europese Commissie met het doel ontwikkeling en evolutie van internet te leiden naar een internet van mensen. Een internet dat inspeelt op de fundamentele behoeften van de mensen, zoals vertrouwen, veiligheid en inclusie, en waarin ook de normen en waarden worden weerspiegeld die alle burgers in Europa koesteren. De online catalogus die nu beschikbaar is bevat meer dan 500 NGI-oplossingen die zijn ontwikkeld door Europa's beste internettalent. De oplossingen worden allemaal gefinancierd via NGI. Er zijn inmiddels meer dan 1 000 innovators bij betrokken.

Dankzij het NGI-financieringsmechanisme krijgen innovators toegang tot kleine en middelgrote subsidies, mentorschap en markten. Velen werken met open source-oplossingen en zouden anders moeite hebben om tijd of financiering te vinden om hun inspanningen voort te zetten. Hun oplossingen, ontworpen om de beperkingen van het huidige internet te overwinnen met uitdagingen rond gegevenseigendom en privacykwesties, zijn nu beschikbaar in een online catalogus.

Van hardware en infrastructuur tot data en machine learning

Deze nieuwe catalogus bevat een breed scala aan technologische bouwstenen die in elke sector kunnen worden gebruikt, van gezondheidszorg, energie, toeleveringsketens, onderzoek tot verantwoordelijke mediaplatforms. In de doorzoekbare catalogus kan men snel resultaten vinden die een breed scala aan geavanceerde technologieën bestrijken, in de volgende categorieën:

  • Betrouwbare hardware en productie
  • Netwerkinfrastructuur, inclusief routering, peer-to-peer en virtual private networking
  • Software engineering, protocollen, interoperabiliteit, cryptografie, algoritmen, proeven
  • Besturingssystemen, firmware en virtualisatie
  • Meting, bewaking, analyse, en behandeling van misbruik
  • Middleware en identiteit
  • Gedecentraliseerde oplossingen, waaronder blockchain en gedeeldgrootboektechnologieën
  • Data en machine learning
  • Diensten en toepassingen zoals e-mail, instant messaging, videochat en samenwerking.
  • Verticale use cases, verbetering van search en discovery en community building

Dankzij deze nieuwe catalogus is het ook gemakkelijk om NGI-oplossingen per land, trefwoord, status en het NGI-intermediaire project dat de oplossing heeft geselecteerd en gefinancierd op te zoeken.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van innovatieve oplossingen die beschikbaar zijn in de catalogus zijn:

  • PeerTube, een gratis en gedecentraliseerd open source alternatief platform voor het delen van video's dat ontworpen is door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid om een van 's werelds grootste gedigitaliseerde media-archieven te beheren.
  • ORATORIO-project, dat een betrouwbare energiedatahub levert. Eindgebruikers kunnen hun gegevens veilig en eenvoudig opslaan en delen met hun favoriete energieleveranciers.
  • IRMA is een mobiele app voor identiteitsbeheer die op een digitale portemonnee lijkt.
  • CryptPad is een suite van private-by-design samenwerkingstools die rich text, spreadsheets, polls, presentaties, whiteboardfuncties en code deelt. Een goed instrument voor werken op afstand.

Deze oplossingen en nog honderden andere zijn te vinden in de NGI-oplossingencatalogus.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!