Bill Gates: Omikron-variant leidt mogelijk tot ergste deel van de pandemie in VS

Bill Gates

23-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bill Gates: Omikron-variant leidt mogelijk tot ergste deel van de pandemie in VS

Bill Gates (foto), voormalig topman en oprichter van Microsoft, verwacht dat de Verenigde Staten (VS) met de Omikron-variant van het COVID-19-virus het ergste deel van de pandemie ingaat. Zelfs als Omikron wat betreft ziekmakendheid de helft zo ernstig is als de Delta-variant, kan Omikron tot een grote piek in de belasting op de zorg leiden.

Gates uit zijn zorgen in een reeks tweets. Gates zet via de Bill & Melinda Gates Foundation al langer in op de aanpak van het COVID-19 virus. Hij richt zich hierbij specifiek op de verspreiding van vaccins, die met name in landen met lage inkomens weinig beschikbaar zijn. Gates noemde het eerder 'hartverscheurend' dat mensen in armere landen zich niet kunnen wapenen tegen het virus met behulp van een vaccin.

'Komende maanden kunnen slechts worden'

De Omikron-variant baart Gates zorgen. Op Twitter wijst Gates erop dat het vooralsnog onduidelijk is hoe ziek mensen van het virus worden. Zelfs indien het virus wat betreft heftigheid slechts de helft is van de Delta-variant, voorziet Gates problemen door een zware belasting op de zorg. Desondanks denkt Gates dat de pandemie nog dit jaar tot een einde kan komen. "De komende maanden kunnen slecht worden, maar ik denk dat indien we de juiste stappen zetten de pandemie in 2022 over kan zijn", aldus Gates.

Gates verwacht dat de golf door de Omikron-variant in de VS zo'n drie maanden aanhoudt.

Terug naar nieuws overzicht