Witold Kepinski - 01 januari 2022

Richard Jonker, NETGEAR: Er is meer visie nodig voor uitdagingen van de toekomst

Richard Jonker, NETGEAR: Er is meer visie nodig voor uitdagingen van de toekomst image

De wereld heeft de afgelopen kleine twee jaar een achtbaanrit meegemaakt dankzij de coronapandemie. Die pandemie heeft zijn sporen ook op ICT-gebied achtergelaten, meent Richard Jonker, VP Business Development AV over IP bij NETGEAR. Een tijdelijke vraagdip leidde tot een afschaling van chipproductie die nog altijd gevolgen heeft. Maar tegelijkertijd zijn er langduriger trends waar aandacht voor moet zijn en die – met behulp van ICT – ook aangepakt kunnen worden. Denk aan duurzaamheid en daaraan gerelateerd klimaatverandering.

Het zal zeker wel tot 2023 duren voordat het hardware tekort dat uit enorm gegroeide vraag ernaar voortkomt, enigszins is opgelost. “Dat komt omdat er meer oorzaken zijn”, meent Jonker. “Allereerst het beperken van de chipproductie toen de vraaguitval begon. Na de snelle stijging ervan – in de ICT mede omdat er twee werkplekken in plaats van één moesten worden ingevuld - waren er snel geen buffers meer. Het kost zeker twee jaar om een nieuwe productiestraat bij te bouwen, terwijl de vraag blijft toenemen naar vooral de nieuwste chips. Maar ook omdat er steeds meer devices met chips zijn, tot en met je koffiezetapparaat aan toe.”

Geopolitiek zie je volgens Jonker dat Europa achter de feiten aanloopt, omdat er vrijwel geen eigen chipproductie is. het is grotendeels uitbesteed aan Aziatische landen, vooral China. Nu ook logistieke kanalen onbetrouwbaar zijn – China heeft meermaals een havenstad dichtgegooid wegens corona – blijkt des te meer dat lokale productie ook zijn voordelen heeft.

“Maar dergelijke chipproductie terugbrengen naar Europa, duurt in de huidige politieke realiteit zeker 10 jaar. Bovendien hebben we onvoldoende talent hiervoor – ook als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe processoren - en wordt er ook te weinig in geïnvesteerd, zeker in Nederland. Dat moet eerst veranderen om een goede basis te leggen.”

Marktdominantie

Er wordt nu in Europa ook veel gepiept omdat er marktdominantie is vanuit Azië en de VS - alle grote cloud partijen zoals AWS, Azure en Google zijn Amerikaans– maar dat hebben we volgens Jonker zelf laten gebeuren. “Vervolgens deelt de EU boetes uit wegens die dominantie. Daar heb je niet zoveel aan, de afhankelijkheid blijft bestaan.”

Ondertussen gaat de digitale transformatie steeds sneller met steeds ingrijpender impact op bedrijfsleven en samenleving. Je ziet items zoals crypto currency en duurzame technologie als trends hierbij opkomen. De één is wel nuttig, de ander niet, meent Jonker. “Duurzaamheid hebben we nodig omdat we anders natte voeten krijgen. Crypto currency kost vooral enorm veel energie en is allesbehalve duurzaam.”

Helaas komen op beide trends momenteel vooral veel boefjes af, stelt Jonker. “Ik zie bij crypto vooral ‘pump & dump’, zoals de CEO van een groot bedrijf een tijd terug deed. Crypto is niets anders dan een piramidespel. Uiteindelijk wordt de kleine man hiervan het slachtoffer. Het soort volk dat op deze trends springt wil snel geld verdienen en verandert niet, alleen de trends die ze gebruiken.  Ik vind elektronisch geld niet verkeerd, maar wel de cowboy manier waarop dat nu invulling krijgt met crypto. Het moet echt gereguleerd gaan worden.”

Duurzaamheid

Voor wat betreft duurzaamheid ziet Jonker wel meer positieve ontwikkelingen. Video vergaderen is er een voorbeeld van. “We zijn daar zelf ook mee bezig. Je moet het integraal aanpakken. Een printer recyclen is leuk, maar het gaat om het terugdringen van de totale footprint van een organisatie door je producten zo te maken dat het mensen helpt om gemakkelijk en duurzaam activiteiten uit te voeren. Dat moet de IT-sector samen en het liefst mondiaal oppakken.”

Maar regelmatig wordt duurzaamheid met de mond beleden, samen met zaken zoals inclusiviteit en diversiteit, terwijl in de praktijk het aandeelhoudersbelang voorop staat. Vaak wordt er dan een officer benoemd en gebeurt er verder niets. “Als je de technologie onder steeds meer processen verduurzaamt, kun je veel meer impact creëren. IT & AV zijn het fundament van zeker 70 procent van alle werkzaamheden van werkenden in Nederland. Daar zit je grootste winst.”

Gezamenlijke stem

In dit kader is NETGEAR nu met een aantal grote partijen in overleg om binnen de AVIXA audio/video brancheorganisatie aandacht hiervoor te krijgen, om een gezamenlijke stem te hebben als producenten. Alleen dan kunnen we hier serieuze afspraken over te maken.

“Ik denk dat we hier in Nederland meer stappen in kunnen zetten. In Sillicon Valley zie je veel meer gebeuren, in Frankrijk ook. In Duitsland dan weer minder. Het zal ook wel cultureel bepaald worden. We zitten als Nederland meestal in de middenmoot. Ik denk dat de overheid hier ook meer in kan stimuleren. De overheid heeft een aantal doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld uitstoot gehaald omdat we met zijn allen tijdelijk veel minder zijn gaan autorijden. Het zou goed zijn als je daarvoor in ruil een soort beloning kreeg, maar dat gebeurt niet. We krijgen de stok, niet de wortel.”

Over Silicon Valley gesproken, stelt Jonker, je ziet dat alles dat daar zit – cloud, applicaties, infrastructuur – een groeispurt heeft doorgemaakt dankzij corona. “Ze staan er dan ook goed voor in de VS. Na de tumultueuze verkiezingen in 2020 is de rust teruggekeerd. Ook de ruzie met China op technologisch gebied lijkt even wat tot rust gekomen. Men kijkt nu meer naar de uitbouw van de eigen positie. China gaat daarom ook niet te veel risico nemen.”

Meer visie nodig

Jonker weet ook niet of dit het onderwerp is waar we ons als sector, als bedrijfsleven of als burger het meest druk over moeten maken. “Klimaatverandering en de impact ervan zal denk ik de komende jaren meer op de agenda staan. Sowieso moeten we als Nederland als logistieke hub bezig zijn met alle uitdagingen die de supply-chain bedreigen. Of het nou klimaatverandering is, een schip dat vastzit in het Suez-kanaal of corona. De overheid moet hier echt meer focus op hebben en niet alleen zeggen dat ze er weinig aan kunnen doen. Er is meer visie nodig en een actievere dialoog tussen overheid, financiers, bedrijfsleven en startups. Zoals in Frankrijk. Dan kun je echte prioriteiten stellen, nu blijft het vooral hangen bij halfbakken parapluutjes als “Smart, Green, Urban Mobility” of “Life Sciences & Health”

Bekijk ook de video: Richard Jonker van NETGEAR belicht ICT trends.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!