Microsoft en Amazon domineren omzet en groeiranglijst IT-leveranciers

Microsoft en Amazon domineren omzet en groeiranglijst IT-leveranciers

29-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Microsoft en Amazon domineren omzet en groeiranglijst IT-leveranciers

Dertien IT-vendoren realiseerden in 2021 een jaaromzet van meer dan 25 miljard dollar door de verkoop van technologie aan grote bedrijven en service providers. Microsoft gaat met grote afstand aan de leiding met een jaaromzet van 120 miljoen dollar van enterprise klanten. IBM, Amazon, Huawei en Cisco volgen.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Wat de jaarlijkse omzetgroei betreft, gaat Amazon Web Services aan de leiding met een groei van 36%. Gevolgd door Salesforce en Microsoft, die elk hun omzet met ruim 20% groeiden. Geen van de andere leiders slaagde erin om groeipercentages met dubbele cijfers te behalen. Cisco kwam het dichtst in de buurt.

Aan de andere kant van het spectrum zag Huawei zijn inkomsten uit ondernemingen en serviceproviders met 9% dalen. Dit schrijft Synergy Research Group toe aan geopolitieke problemen en beperkingen op het gebied van technologielevering. Terwijl de inkomsten van Huawei daalden, bleven de bedrijfsniveaus bij zowel Ericson als Nokia grotendeels stabiel. Dit toont volgens het onderzoeksbureau wat de relatieve zwakte aan van de verkoop van serviceproviders in vergelijking met de zakelijke sector.

Omzet met 10 procent gestegen

In totaal genereerden de dertien leveranciers in 2021 een omzet van 613 miljard dollar van enterprise- en serviceproviderklanten, een stijging van 10% ten opzichte van een jaar eerder. De analyse is gebaseerd op de gedetailleerde driemaandelijkse trackinggegevens van Synergy voor een uitgebreide reeks zakelijke IT-markten.

De omzetcijfers voor het volledige jaar 2021 vertegenwoordigen actuele gegevens voor de eerste drie kwartalen van het jaar en een voorspelling van de activiteitenniveaus in het vierde kwartaal. De grotere marktsegmenten omvatten cloudinfrastructuurdiensten, samenwerking, bedrijfssoftware/SaaS, datacenterinfrastructuur, infrastructuur van serviceproviders en IT-diensten voor ondernemingen. Segmenten met de hoogste groeipercentages zijn cloudinfrastructuurdiensten, SaaS, hosted & cloud collaboration en datacenterinfrastructuur van serviceproviders.

“De prestaties van de technologische titanen waren een beetje een allegaartje in 2021. Het goede nieuws is dat alleen Huawei zijn inkomsten zag dalen, en dat was te wijten aan factoren die grotendeels buiten zijn controle lagen. In een brede strook van zakelijke technologiemarkten zagen leveranciers een omzetgroei met dubbele cijfers", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Cloud- en softwaregeoriënteerde markten waren de uitblinkers en zorgden voor een geweldige groei voor AWS, Microsoft en Salesforce. Verkopers wiens verkoop voornamelijk gericht is op meer traditionele on-premise producten of infrastructuur, zullen het moeilijk blijven hebben om opwindende groeiniveaus te genereren."

2021_vendor_ranking.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud