Dubbele groeicijfers voor Europese public cloudmarkt

30-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Dubbele groeicijfers voor Europese public cloudmarkt

De Europese public cloudmarkt blijft met dubbele cijfers groeien. Europese organisaties investeren in openbare cloudoplossingen om hun innovatiestrategieën en digitale bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC). Filippo Vanara, onderzoeksanalist Europees cloud- en multicloudbeheer bij IDC, stelt dat de public cloudmarkt de afgelopen vijf jaar de IT-industrie aanzienlijk heeft veranderd. De markt is gegroeid als geen ander segment van de Europese IT-markt. Zo is de acceptatie van clouddiensten in Europa door de COVID-19-pandemie versneld. Dit aangezien cloudcomputing wordt gezien als een cruciale factor voor zakelijke veerkracht, wendbaarheid, innovatie en efficiëntie.

Ecosysteem

Maar cloud biedt niet alleen voordelen voor gebruikers en cloudserviceproviders. Er is een heel ecosysteem rond cloudgebruikers en cloudproviders dat eveneens profiteert van de groei in de markt voor clouddiensten. Bij het beoordelen van het effect van public cloudoplossingen op de economie van een land of regio, moet voor het beoordelen van de impact vanuit een macro-economisch perspectief het bredere ecosysteem worden overwogen, meestal buiten de organisaties die de oplossing implementeren.

Het rapport 'Public Cloud's Contribution to the European Economy: A Macroeconomic Approach' (IDC #EUR148331621, november 2021) geeft een overzicht van de impact van de markt voor public clouddiensten op de Europese economie in termen van bijdrage aan zowel het BBP als de werkgelegenheid. Volgens schattingen van IDC droeg de toeleveringsketen van de public cloud bijna $ 500 miljard bij aan het Europese BBP - 2,7% van het totale Europese BBP. IDC zegt dat dit de afgelopen twee jaar aanzienlijk is toegenomen, met een piek in 2020. Deze stijging schrijft de marktonderzoeker toe aan de digitaliseringsreis die veel organisaties tijdens de pandemie hebben ondernomen.

Toeleveringsketen omvat 1,3 miljoen werknemers

Het leveren van openbare clouddiensten vereist een aanzienlijk aantal werknemers in de hele toeleveringsketen. IDC schat dat deze keten goed is voor ongeveer 1,3 miljoen werknemers, of 0,9% van de totale Europese beroepsbevolking. Dit is nog interessanter in vergelijking met het percentage van het totale BBP dat in de toeleveringsketen wordt gegenereerd, wat een ruwe schatting geeft van de hoge productiviteit van de sector.

"Inzicht in de impact van de markt voor clouddiensten op waardecreatie en werkgelegenheid in de Europese economie is belangrijk voor zowel cloudproviders als beleidsmakers bij het formuleren van hun strategieën voor de Europese cloudmarkt", zegt Carla La Croce, senior onderzoeksanalist, European Customer Inzichten en analyse, IDC Europe.

"We verwachten dat aanbieders van openbare clouddiensten nieuwe evaluatiekaders gaan overwegen en nieuwe metrische gegevens identificeren om het bewustzijn van klanten van de rol van nieuwe oplossingen te vergroten, wat verder gaat dan alleen het verbeteren van bedrijfsprocessen", zegt Luca Butiniello, onderzoeksanalist, European Customer Insights. en analyse bij IDC Europa.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud