Dubbelcijferige groei voor Europese public cloudmarkt

30-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Dubbelcijferige groei voor Europese public cloudmarkt

De Europese public cloudmarkt blijft met dubbele cijfers groeien. Europese organisaties investeren onder meer in public cloudoplossingen om hun innovatiestrategieën en digitale bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC). Filippo Vanara, onderzoeksanalist, Europees cloud- en multicloudbeheer, IDC, stelt dat de public cloudmarkt de afgelopen vijf jaar de IT-industrie aanzienlijk heeft veranderd en als geen ander segment van de Europese IT-markt is gegroeid. Vanara meldt dat de COVID-19-pandemie de acceptatie van clouddiensten in Europa heeft versneld, aangezien cloudcomputing wordt gezien als een cruciale factor voor zakelijke veerkracht, wendbaarheid, innovatie en efficiëntie.

Ecosysteem

Maar cloud biedt niet alleen voordelen voor gebruikers en public cloudproviders. Er is een heel ecosysteem rond cloudgebruikers en cloudproviders dat ook profiteert van de groei in de markt voor clouddiensten. Bij het beoordelen van het effect van public cloudoplossingen op de economie van een land of regio, moet het bredere ecosysteem dan ook worden overwogen om de impact vanuit een macro-economisch perspectief te beoordelen. Dit ecosysteem bevindt zich meestal buiten de organisaties die de oplossing implementeren.

Het rapport 'Public Cloud's Contribution to the European Economy: A Macroeconomic Approach' geeft een overzicht van de impact die de markt voor public clouddiensten heeft op de Europese economie in termen van bijdrage aan zowel het BBP als de werkgelegenheid .

2,7% van het Europese BBP

Volgens schattingen van IDC droeg de toeleveringsketen van de public cloud bijna $ 500 miljard bij aan het Europese BBP, wat neerkomt op 2,7% van het totale Europese BBP. IDC meldt dat dit de afgelopen twee jaar aanzienlijk is toegenomen, met een piek in 2020 als gevolg van de digitaliseringsreis die veel organisaties tijdens de pandemie hebben ondernomen.

Het leveren van public clouddiensten vereist een aanzienlijk aantal werknemers in de toeleveringsketen. IDC schat dat deze keten goed is voor ongeveer 1,3 miljoen werknemers, wat neerkomt op 0,9% van de totale Europese beroepsbevolking. Dit is nog interessanter in vergelijking met het percentage van het totale BBP dat in de toeleveringsketen wordt gegenereerd, wat een ruwe schatting geeft van de hoge productiviteit van de sector.

Impact op waardecreatie en werkgelegenheid

"Inzicht in de impact van de markt voor clouddiensten op waardecreatie en werkgelegenheid in de Europese economie is belangrijk voor zowel cloudproviders als beleidsmakers bij het formuleren van hun strategieën voor de Europese cloudmarkt", zegt Carla La Croce, senior onderzoeksanalist, European Customer Inzichten en analyse, IDC Europe.

"We verwachten dat aanbieders van public clouddiensten nieuwe evaluatiekaders gaan overwegen en nieuwe meetgegevens identificeren om het bewustzijn van klanten van de rol van nieuwe oplossingen te vergroten, wat verder gaat dan alleen het verbeteren van bedrijfsprocessen", zegt Luca Butiniello, onderzoeksanalist, European Customer Insights. en analyse, IDC Europa.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud