Investeringen in cloud infrastructuur diensten opnieuw gestegen

31-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Investeringen in cloud infrastructuur diensten opnieuw gestegen

De investeringen in cloudinfrastructuurdiensten overstijgen in het derde kwartaal de grens van 45 miljard dollar. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. Amazon, Microsoft en Google blijven goed voor meer dan de helft van de wereldwijde clouduitgaven, met een marktaandeel in het derde kwartaal van respectievelijk 33%, 20% en 10%. Met groeipercentages die hoger zijn dan de totale markt, blijft hun aandeel in de wereldwijde inkomsten stijgen. Andere cloudproviders blijven echter nog steeds een sterke groei in cloudinkomsten realiseren, ondanks de prominente aanwezigheid van de drie grote Amerikaanse bedrijven. De tien cloudproviders die wat betreft omvang volgen behaalden een omzetgroei van 28% op jaarbasis, terwijl de longtail van middelgrote tot kleine cloudproviders met 25% groeide.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. De marktonderzoeker schat dat de driemaandelijkse inkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) 45,4 miljard dollar bedroegen, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden die 164 miljard dollar bereikt. Publieke IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt. De segmenten groeiden met 39% in het derde kwartaal. De dominantie van de grote cloudproviders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 70% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

SRG-CIS_Q321.jpg

“Gezien hun schaalgrootte, steeds groter wordende wereldwijde aanwezigheid en indrukwekkende omzetgroeicijfers, is het begrijpelijk dat Amazon, Microsoft en Google de meeste aandacht trekken voor hun cloudactiviteiten. Dat maakt het echter gemakkelijk om het feit over het hoofd te zien dat andere cloudproviders in het kwartaal 17 miljard dollar genereerden, een cijfer dat met 27% groeide ten opzichte van vorig jaar", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Naar alle maatstaven is een markt van 17 miljard dollar die in een dergelijk tempo groeit een aantrekkelijk voorstel voor veel serviceproviders en hun leveranciers. Het is duidelijk dat er uitdagingen zijn met de grote drie bedrijven die op de achtergrond op de loer liggen, dus 'the name of the game' is niet met hen te concurreren. Als bedrijven slim zijn in het targeten van de juiste applicaties en klantgroepen, kan de cloud hen een breed en opwindend scala aan groeimogelijkheden bieden.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud