Na vijf kwartalen van groei omslag in vraag naar PC-monitors

Na vijf kwartalen van groei omslag in vraag naar PC-monitors

Na vijf kwartalen van groei omslag in vraag naar PC-monitors

Na vijf kwartalen van groei omslag in vraag naar PC-monitors

02-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Na vijf kwartalen van groei omslag in vraag naar PC-monitors

Na vijf opeenvolgende kwartalen van groei bereikt de markt voor PC-monitors in het derde kwartaal van 2021 (3Q21) een omslagpunt bereikt. Het kwartaal toont de eerste daling op jaarbasis van het aantal verscheepte units sinds het begin van de wereldwijde lockdowns door de COVID-19 pandemie in het eerste kwartaal van 2021 (1Q21).

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly PC Monitor Tracker van International Data Corporation (IDC). Terwijl veel landen - vooral in de opkomende economieën van Azië/Pacific - een solide vraag bleven vertonen en nabestellingen vervulden, zagen de belangrijkste markten in Noord-Amerika en West-Europa aanzienlijke krimp. Deze krimp schrijft IDC voornamelijk toe aan zwakkere vraag vanuit consumenten. Als gevolg daarvan bedroegen de leveringen in het derde kwartaal iets meer dan 34,8 miljoen eenheden, een daling met 7,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden (3Q20).

IDC wijst ook erop dat uitdagingen op het gebied van aanbod en logistiek die ook eerdere kwartalen zichtbaar waren blijven aanhouden en slechts in sommige opzichten zijn verbeterd. Een markt die al te maken had met stijgende prijzen als gevolg van kostendruk is hierdoor nog krapper geworden.

Meer vraag door terugkeer naar kantoor

Naarmate meer werknemers over de hele wereld terugkeerden naar kantoor, hielp de commerciële vraag om een deel van het volumeverlies als gevolg van de daling van de consumentenaankopen goed te maken. Leveranciers die sterk inzetten op de commerciële markt zoals Dell en Lenovo noteren beide op jaarbasis groei. Leveringsbeperkingen en uitgavenprioriteiten speelden echter ook een rol, waardoor het aantal verscheepte monitors naar zakelijke klanten op jaarbasis met twee procent is teruggelopen. Op de consument gerichte leveranciers hadden het echter zwaarder, aangezien de totale markt voor consumentenmonitoren op jaarbasis met meer dan 12% is gekrompen.

IDC-pc-monitors-3q21-4.png

Nu de vraag afkoelt verwacht IDC een verdere stabilisatie van de prijs van componenten voor monitors en vertraagde verzendingen in de rest van het jaar. Desondanks verwacht IDC dat de resultaten van de eerste helft van het jaar 2021 leiden tot een groei van het aantal verzendingen van 4,6% over 2020, met een volume van 143 miljoen eenheden. Dit is een niveau dat sinds 2012 niet meer gehaald is. IDC voorspelt dat 2022 een jaar van terugval wordt, waarbij het aantal verscheepte eenheden naar verwachting met iets meer dan 2% krimpt in vergelijking met 2021. Dit wordt gevolgd door een bijna vlakke lijn naarmate de markt terugkeert naar een vervangingsgedreven dynamiek.

"We verwachten dat de markt een piekvolume zal bereiken tegen het einde van 2021 met de hoogste verzendniveaus sinds 2012", zegt Jay Chou, onderzoeksmanager voor IDC's Worldwide Quarterly PC Monitor Tracker. "Zelfs als de zaken weer wat rustiger worden, zien we nog steeds kansen in de komende jaren. Commerciële segmenten zullen opnieuw de belangrijkste motor van deze ruimte zijn, maar consumenten zullen ook vernieuwen met een veel grotere geïnstalleerde basis, die in deze uitdagende tijden is uitgebreid. We zijn van mening dat de veranderingen die worden veroorzaakt door de duurzaamheid van hybride werk en flexibel leren, snellere vernieuwingsfrequenties mogelijk zullen maken in alle gebruikerssegmenten."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware