Wouter Hoeffnagel - 09 januari 2022

Nieuwe malware bespioneert gebruikers via iPhone die uit lijkt te staan

Nieuwe malware bespioneert gebruikers via iPhone die uit lijkt te staan image

Nieuwe malware voor iOS is in staat om een iPhone die door zijn gebruiker wordt uitgeschakeld ogenschijnlijk uit te schakelen, maar in werkelijkheid stilletjes aan te houden. De malware kan zo ongemerkt de gebruiker bespioneren, terwijl deze denkt dat zijn of haar iPhone uitstaat.

De malware is ontwikkeld door het securitybedrijf ZecOps, dat hiermee een zwakke plek in het mobiele besturingssysteem iOS wil aantonen. De malware treedt in werking zodra gebruikers hun iPhone proberen uit te schakelen. Op het scherm zien zij de normale uitschakelprocedure, wat doet vermoeden dat het apparaat naar behoren is uitgeschakeld. In werkelijkheid onderschept de malware echter dit proces en staakt dit, zonder dat de gebruiker dit door heeft.

ZecOps maakt een proof-of-concept beschikbaar, waarmee het de werking van de kwetsbaarheid wil aantonen. Ook wijst het bedrijf erop dat gebruikers er nooit van zouden moeten uitgaan dat een apparaat dat uitgeschakeld lijkt ook daadwerkelijk uitgeschakeld is. Deze garantie hebben gebruikers volgens de onderzoekers alleen indien de batterij uit het apparaat is verwijderd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!