Wouter Hoeffnagel - 09 januari 2022

Omzet van Nederlandse telecommarkt met bijna anderhalf procent gestegen

Omzet van Nederlandse telecommarkt met bijna anderhalf procent gestegen image

De omzet van de Nederlandse telecommarkt is met 1,3% op jaarbasis gegroeid tot meer dan 593 miljoen euro in het derde kwartaal van 2021. De groei is onder meer te danken aan mobiel, mobiel breedband, breedband en televisiediensten, die de continue daling van omzet uit data en vaste telefonie compenseert.

Dit blijkt uit Telecompapers TBMI-2021-Q3-rapport. Mobiel (exclusief data-only en M2M-/IOT-diensten) is de belangrijkste omzetbron en goed voor 36,7% van de omzet. De omzet uit mobiel steeg met 2,5 procent naar bijna 218 miljoen euro. De omzet uit vast breedband steeg met 2,2 procentpunt ten opzichte van Q3 2020 en is goed voor 21,8% van de omzet. Telecompaper meldt een omzetgroei van 12,7 procent naar meer dan 129 miljoen euro.

Voor zowel mobiel als vast breedband is de omzetgroei toe te schrijven aan een toename van het aantal sims/lijnen. Bij breedband groeide ook de ARPUR vanwege de keuze voor hoogkwalitatieve breedbandlijnen in plaats van dedicated datalijnen door midden- en grootbedrijven. Dit is de grootste oorzaak van de omzetdaling bij data. Bij mobiel lijkt de omzetgroei ook dor migratie naar grotere bundels inclusief meer vraag naar unlimited bundels te komen.

Meer vraag naar mobiel breedband en televisie

Mobiel breedband en televisie voor zakelijke gebruik groeide jaar-op-jaar. Zakelijk mobiel breedband noteerde een groei van 4,9% tot ruim 38 miljoen euro. Zakelijke televisie groeide met 8,7% tot ruim 36 miljoen euro. De relatief sterke groei bij zakelijke televisie schrijft Telecompaper toe aan een toename van het aantal zakelijke tv-abonnementen voor het mkb. Aanbieders leggen meer focus op dit segment sinds KPN in 2020 tv introduceerde als onderdeel van zijn KPN EEN MKB-pakketten. Mobiel breedband was in Q3 2021 goed voor 6,4% van de omzet uit zakelijke diensten. Televisie was goed voor 6,1%.

Bij vaste telefonie is de daling te wijten aan het vervangen van traditionele technieken (PSTN/fysieke telefooncentrales) door virtuele centrales en VoIP-seats. Deze brengen lagere kosten per gebruiker met zich mee. Het gebruik van belminuten wordt daarnaast vervangen door videobellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van data via een breedbandverbinding.

KPN is grootste speler

KPN is marktleider met een marktaandeel van 37%. VodafoneZiggo volgt met 35,5%. KPN ziet zijn marktaandeel licht dalen, terwijl dat van VodafoneZiggo licht stijgend is. T-Mobile is de op twee na grootste speler met een marktaandeel van 12,4%. Het bedrijf zag zijn marktaandeel van opzichte van Q3 2020 licht dalen. Delta Fiber, Eurofiber en M7 (vanwege televisie) volgen met marktaandelen rond de 1%.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!