Redactie - 11 januari 2022

Olympische sporters nemen geen eigen apparatuur mee naar China

Olympische sporters nemen geen eigen apparatuur mee naar China image

Nederlanders sporters die naar China afreizen voor de Olympische Spelen krijgen 'schone' apparatuur mee. Zij mogen hun eigen laptops en telefoons niet meenemen uit angst voor spionage.

Dit is door de NOC*NSF besloten na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en inlichtingendienst AIVD, meldt de Volkskrant. De NOC*NSF nam niet eerder dusdanig vergaande voorzorgsmaatregelen, meldt de krant op basis van gesprekken met betrokkenen. De maatregelen worden door NOC*NSF bevestigd.

Monitoring

Erik Ploegmakers, directeur van beveiligingsbedrijf Zerocopter, wijst er tegenover de Volkskrant op dat China al het internetverkeer kan inzien en manipuleren. De angst bestaat daardoor dat oude berichten, trainingsschema’s, medische gegevens, contacten, foto’s hierdoor inzichtelijk zijn. Sporters krijgen wel toegang tot onder meer social media, maar dit wordt vermoedelijk gemonitord.

Niet alleen Nederlandse experts zijn bezorgd over Chinese spionage tijdens de Olympische Spelen. Australische veiligheidsexperts waarschuwden in december al voor spionage tijdens het sportevenement. Amerikaanse media melden daarnaast dat China hotels tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 heeft gedwongen afluisterapparatuur in hotelkamers van sporters te plaatsen. Ook kamers van familieleden, journalisten en bezoekers van de Spelen verbleven zouden zijn afgeluisterd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!