Ransomware-aanval leidt tot lockdown voor Amerikaanse gevangenen

12-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ransomware-aanval leidt tot lockdown voor Amerikaanse gevangenen

Gedetineerden in een gevangenis in de Amerikaanse staat New Mexico mochten vorige week hun cel niet verlaten. Aanleiding voor de maatregel was een ransomware-aanval, waardoor automatische deursystemen en camera's niet naar behoren functioneerden.

Dit meldt The Verge. Het gaat om het Metropolitan Detention Center in de Amerikaanse stad Albuquerque. Deze werd op 5 januari getroffen door ransomware, waarna alle IT-systemen onbeschikbaar waren. Personeel kon hierdoor onder meer geen gegevens van gevangenen opzoeken, bezoekers registreren en camerabeelden bekijken. In reactie op de problemen zijn gevangenen in een lockdown geplaatst. Zij mochten hun cel hierdoor enkele dagen niet verlaten. Ook mochten zij geen bezoekers ontvangen.

Daarnaast zou ook een systeem voor registreren van incidenten zoals geweld niet naar behoren functioneren. Dit systeem is vermoedelijk door de aanval corrupt geraakt.

Aanval op Bernalillo County

De problemen bij het Metropolitan Detention Center zijn onderdeel van een bredere ransomware-aanval op Bernalillo County. Deze Amerikaanse provincie is op brede schaal getroffen door de aanval, waarbij diverse kantoren en systemen geraakt zijn. Diverse activiteiten moesten daardoor worden onderbroken.

Terug naar nieuws overzicht
Security