Gebruik van Google Analytics in Nederland mogelijk niet langer toegestaan

14-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gebruik van Google Analytics in Nederland mogelijk niet langer toegestaan

Het gebruik van Google Analytics is mogelijk op korte termijn verboden in Nederland. Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een uitspraak van de Oostenrijkse privacytoezichthouder. Die oordeelde gisteren dat het gebruik van Google Analytics in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De Oostenrijkse Datenschutzbehörde (DSB) wijst erop dat Google Analytics persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt en doorstuur naar Amerikaanse servers van Google. Het gaat hierbij onder meer om IP-adressen, browserparameters en user identifiers. Privacyorgansiatie nyob van privacyactivist Max Schrems diende een klacht in bij diverse Europese toezichthouders over de werkwijze van Google Analytics.

Op een webpagina over het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics waarschuwt de AP dat op dit moment niet zeker is of het gebruik van de tool in Nederland is toegestaan. Op dit moment onderzoekt de toezichthouder een tweetal klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Zodra deze onderzoeken zijn afgerond kan de AP meer duidelijkheid geven.

Terug naar nieuws overzicht