Oplichten KPN en PostNL leidt tot veroordeling van vijf mannen

14-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Oplichten KPN en PostNL leidt tot veroordeling van vijf mannen

Vijf mannen zijn veroordeeld voor hun rol bij het oplichten van KPN en PostNL. De mannen krijgen (voorwaardelijke) cel- en taakstraffen opgelegd.

Een 33-jarige man die in Australië woont en een 30-jarige man uit Apeldoorn speelden volgens de rechtbank in Arnhem de grootste rol in de zaak. Zij krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd, wat de hoogste straffen zijn in de zaak.

Het tweetal ging volgens de rechtbank zeer geraffineerd te werk. Via een gestolen laptops en inloggegevens van KPN-medewerkers plaatsten de 30-jarige man uit Apeldoorn in nauwe samenwerking met de 33-jarige man meerdere bestellingen. Deze bestellingen zijn afgeleverd bij zogeheten katvangers. Het duo verdeelde vervolgens de opbrengst. Een derde verdachte uit Soest verkocht de bestellingen vervolgens door via Marktplaats.

Diefstal en computervredebreuk

De rechtbank oordeelt dat de 30-jarige man uit Apeldoorn naast oplichting schuldig is aan het stelen van een laptop en medeplegen van computervredebreuk. De 33-jarige man hielp hem hierbij. De rechtbank wijst erop dat de 30-jarige man een 'meewerkende houding' had, terwijl de 33-jarige man juist geen openheid van zaken wilden geven. Dit heeft de rechtbank meegewogen in zijn oordeel.

Een 65-jarige man uit Soest en 38-jarige man uit Apeldoorn zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van oplichting. De 65-jarige man kocht de afgenomen goederen door via Marktplaats. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden en een werkstraf van 120 uur opgelegd. De 38-jarige man krijgt een taakstraf van 80 uur.

Tot slot is een 45-jarige man uit Stroe schuldig bevonden aan schuldheling. De man had ook een hoeveelheid synthetische drugs voorhanden, meldt de rechtbank. Hij krijgt een werkstraf van 100 uur opgelegd.

56-jarige man vrijgesproken

Een 56-jarige man is vrijgesproken van betrokkenheid bij de oplichtingspraktijken en heling. Zijn betrokkenheid kon niet worden aangetoond.

KPN diende een schadevergoeding in. De rechtbank oordeelt echter dat een deel van de geleden schade al door de verzekering is vergoed. "Op welke wijze dit is gebeurd is niet duidelijk geworden. Het strafrecht leent zich niet voor een nader onderzoek naar de omvang van de schade en daarom verklaart de rechtbank de vordering van KPN niet-ontvankelijk. De benadeelde partij kan nog wel een procedure starten bij de burgerlijke rechter", schrijft de Rechtbank Arnhem.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility