IDC: dubbelcijferige groei voor investeringen in edge computing

14-01-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IDC: dubbelcijferige groei voor investeringen in edge computing

De wereldwijde uitgaven voor edge computing zullen naar verwachting 176 miljard dollar bedragen in 2022, een stijging van 14,8% ten opzichte van 2021. De uitgaven van ondernemingen en serviceproviders aan hardware, software en services voor edge-oplossingen zijn volgens de International Data Corporation ( IDC ) Worldwide Edge Spending Guide wordt verwacht dat dit groeitempo tot 2025 zal worden volgehouden, wanneer de uitgaven bijna 274 miljard dollar zullen bedragen.

Volgens de IDC Worldwide Edge Spending Guide zullen de wereldwijde uitgaven aan edge computing in 2022 naar verwachting 176 miljard dollar bedragen, een stijging van 14,8% ten opzichte van 2021.

Edge is de belangrijkste technologie-infrastructuur die de mogelijkheden van kerndatacenters uitbreidt en innoveert, of ze nu eigendom zijn van een onderneming of van een serviceprovider. De waarde van edge is de verplaatsing van computerbronnen naar de fysieke locatie waar gegevens worden gecreëerd, waardoor de time-to-value en de onmiddellijke activering van bedrijfsprocessen, beslissingen en intelligentie buiten de kern-IT-omgeving drastisch wordt verkort. IDC definieert edge als de technologiegerelateerde acties die worden uitgevoerd buiten het gecentraliseerde datacenter, waar edge de intermediair is tussen de verbonden eindpunten en de kern-IT-omgeving. Kenmerkend is dat edge gedistribueerd, softwaregedefinieerd en flexibel is.

"Edge computing blijft aan kracht winnen nu digital-first organisaties proberen te innoveren buiten het datacenter", zegt Dave McCarthy , research vice president, Cloud and Edge Infrastructure Services bij IDC. "De uiteenlopende behoeften van edge-implementaties hebben een enorme marktkans gecreëerd voor technologieleveranciers, omdat ze nieuwe oplossingen op de markt brengen, in toenemende mate via partnerschappen en allianties."

IDC heeft meer dan 150 use-cases voor edge computing geïdentificeerd in verschillende sectoren en domeinen. De twee edge use-cases die in 2022 de grootste investeringen zullen meebrengen – content delivery-netwerken en virtuele netwerkfuncties – zijn beide fundamenteel voor het aanbod van edge-services van serviceproviders. Gecombineerd zullen deze twee use-cases dit jaar bijna 26 miljard dollar aan uitgaven genereren. In totaal zullen serviceproviders dit jaar meer dan 38 miljard dollar investeren in het mogelijk maken van edge-aanbiedingen.

Cases

Voor enterprise adopters omvatten de edge use-cases met de grootste investeringen in 2022 productieactiviteiten, productie-activabeheer, smart grids, omni-channel operaties, openbare veiligheid en noodhulp, vrachtbewaking en intelligente transportsystemen. Gebruiksscenario's die de snelste groei van de uitgaven zullen zien ten opzichte van de prognose voor 2020-2025, zijn onder meer onderhoud van de openbare infrastructuur, netwerkonderhoud, anatomische diagnostiek en AR-ondersteunde chirurgie.

In alle bedrijfstakken van eindgebruikers zal dit jaar de combinatie van discrete en procesproductie 33,6 miljard dollar investeren in edge-oplossingen. Retail en professionele diensten zullen in 2022 ook meer dan 10 miljard dollar uitgeven aan edge computing, terwijl alle 19 industrieën die in de Spending Guide worden geprofileerd, een groei van de uitgaven met dubbele cijfers zullen doormaken gedurende de prognoseperiode van vijf jaar.

"In het serviceprovidersegment weerspiegelt een vijfjaarlijks samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 21,6% de lopende ontwikkeling van de edge-infrastructuur om edge-cloudservices te leveren. Voor kopers van enterprise edge-technologie, die groeien met een CAGR van 14,1%, verleende services zoals IaaS zal aanzienlijk groeien en een steeds groter aandeel van de totale uitgaven innemen gedurende de prognoseperiode", zegt Marcus Torchia , research vice president, Customer Insights & Analysis group.

Services

IDC verwacht dat hardware- en services-uitgaven in 2022 85% van alle edge-uitgaven zullen uitmaken, terwijl de rest naar software gaat. De hardware-uitgaven zullen worden geleid door investeringen in edge-gateways, die zijn voorzien van energiezuinige componenten die zijn ontworpen voor het uitvoeren van beperkte of enkele functies in omgevingen waar de beschikbaarheid van stroom en koeling beperkt is. Investeringen in reken- en opslagmiddelen die zijn aangepast voor edge-locaties of -implementatie, zullen sneller groeien en zullen tegen het einde van de prognoseperiode bijna gelijk zijn aan de uitgaven aan edge-gateways. De uitgaven voor diensten, bestaande uit professionele en geleverde diensten, zullen sneller groeien dan de andere twee groepen met een CAGR over vijf jaar van 19,6%. Tegen 2025 zullen services bijna 50% van alle edge-uitgaven uitmaken, geleid door investeringen in geleverde services, inclusief connectiviteit en edge-gerelateerde infrastructuur, platform en software as a service (IaaS, PaaS en SaaS). Software-uitgaven zullen voornamelijk worden toegewezen aan systeeminfrastructuur en beveiligingssoftware, waarbij analyse- en AI-software sneller groeien binnen de groep.

Geografisch gezien zullen de Verenigde Staten de grootste investeerder zijn in edge-oplossingen, met een verwachte uitgaven van 76,5 miljard dollar in 2022. West-Europa en China zullen de op een na grootste regio's zijn met een bestedingstotaal van respectievelijk 30,6 en 20,8 miljard dollar. China zal de snelste groei van de uitgaven zien over de vijfjarige prognose met een CAGR van 19,7%, gevolgd door Latijns-Amerika met 19,4%.

"De Europese edge-markt heeft zich de afgelopen jaren aanzienlijk ontwikkeld en zal naar verwachting in de prognoseperiode bijna in waarde verdubbelen", zegt Alexandra Rotaru, onderzoeksanalist bij IDC's European Customer Insights & Analysis-groep. "Met bijna 30% van de Europese organisaties die van plan zijn om in de komende twee jaar edge-technologieën te gaan gebruiken en verder gaan dan de proeffase, zullen oplossingen met betrekking tot slimme gebouwen, productieactiviteiten of productie-activabeheer vaker voorkomen."

De IDC Worldwide Edge Spending Guide kwantificeert de edge computing-markt door de uitgaven van ondernemingen en serviceproviders te voorspellen in 17 technologiemarkten, zes technologiedomeinen, 19 industrieën en negen geografische regio's. Deze versie (V2 2021) van de Uitgavengids bevat ook 50 nieuwe use-cases die zijn gesegmenteerd over verschillende sectoren en domeinen, waardoor het totale aantal benoemde use-cases op 155 komt.

Terug naar nieuws overzicht