EFF: Schakel 2G uit op smartphones met oog op security

17-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EFF: Schakel 2G uit op smartphones met oog op security

De Electronic Frontier Foundation (EFF) roept Android-gebruikers op 2G uit te schakelen op hun smartphone. Ook roept de digitale burgerrechtenorganisatie Apple op tot het toevoegen van een functie aan iOS die deze mogelijkheid biedt.

De digitale burgerrechtenorganisatie wijst op problemen met 2G-technologie. Het eerste probleem is het gebruik van zwakke encryptie tussen de zendmast en het apparaat van de eindgebruiker. Deze kan in real-time worden gekraakt door een aanvaller om zo gesprekken en tekstberichten te onderscheppen.

Geen authentificatie

Het tweede probleem is dat er bij 2G geen authentificatie plaatsvindt van de zendmast op de telefoon. Dit betekent in de praktijk dat kwaadwillenden een 2G-zendmast kunnen imiteren. Indien gebruikers met deze valse zendmast verbinden, kan tot het onderscheppen van communicatie leiden.

Google voegde afgelopen jaar een optie toe waarmee Android-gebruikers 2G kunnen uitschakelen. De EFF adviseert gebruikers van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het mobiele besturingssysteem iOS van Apple biedt deze optie echter niet. De EFF roept Apple daarom op een dergelijke functie beschikbaar te maken.

Terug naar nieuws overzicht
Security