Duitse BSI: Geen censuurfunctie gevonden in smartphones Xiaomi

17-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Duitse BSI: Geen censuurfunctie gevonden in smartphones Xiaomi

Het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) maakt bekend in zijn audit van Xiaomi-smartphoneproducten met een focus op Duitsland geen onregelmatigheden te hebben gevonden die verder onderzoek of andere maatregelen vereisen. Het BSI kon geen overdracht van filterlijsten ontdekken zoals beschreven in het oorspronkelijke rapport.

Het onderzoek is door de BSI gestart nadat enkele maanden geleden het Litouwse nationale cybersecuritycentrum meldde dat smartphones van het Chinese bedrijf Xiaomi van een censuurfunctie voorzien zouden zijn. Via deze functie zouden termen geblokkeerd kunnen worden waarop de Chinese overheid tegen is. Xiaomi ontkende dit. De BSI voerde een onafhankelijk onderzoek uit naar de beweringen. Op basis van dit onderzoek meldt de BSI nu geen filterlijsten te hebben ontdekt zoals in het rapport van het Litouwse nationale cybersecuritycentrum wordt beschreven.

Een woordvoerder van Xiaomi zegt in een reactie: "Xiaomi is verheugd dat de gepubliceerde resultaten van het onderzoek van het Duitse federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI) onze inzet bevestigen om transparant en verantwoordelijk te werk te gaan, met de privacy en veiligheid van onze klanten als topprioriteit. Het onderzoek heeft aangetoond dat wij ons houden aan alle EU- en nationale wetgeving inzake gegevensbescherming en -beveiliging, en aan alle toepasselijke EU-normen voor apparaten. We zijn blij met de uitwisseling met gebruikers, toezichthouders en andere belanghebbenden zoals de BSI, omdat we ons inzetten voor constante verbetering en innovatie.”

Terug naar nieuws overzicht
Software