Britse class action-rechtszaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta

17-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Britse class action-rechtszaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta

Facebook-moederbedrijf Meta is in het Verenigd Koninkrijk voor de rechter gedaagd in een collectieve rechtszaak. Het bedrijf zou de Britse mededingingswet hebben overtreden door een 'oneerlijke prijs' te rekenen voor zijn platform door data van gebruikers te gebruiken om omzet te genereren. In de aanklacht wordt een schadevergoeding geëist.

Dit meldt onder meer The Guardian. De rechtszaak is aangespannen door juridische expert Dr Liza Lovdahl Gormsen. Zij stelt dat het overhandigen van persoonlijke gegevens in werkelijkheid de prijs is die Facebook rekent voor toegang tot zijn platform. Facebook zou het merendeel van zijn omzet genereren met behulp van data gegevens. De juridisch expert stelt dat Meta en Facebook gebruikers uitbuiten door hen geen eerlijke compensatie te bieden voor de data die worden verzameld.

Lovdahl Gormsen spreekt over een 'volledig disproportionele' relatie tussen het platform en zijn gebruikers. Het zou voor gebruikers onvoldoende duidelijk zijn met welke voorwaarden zij akkoord gaan en 'hoe oneerlijke deze deal' is.

Opt-out zaak

De class action-rechtszaak wordt als een 'opt-out zaak' behandeld. Dit betekent in de praktijk dat Britse Facebook-gebruikers zich niet actief hoeven aan te melden. Zij maken onderdeel uit van de zaak, tenzij zij ervoor kiezen zich hiervoor af te melden. De rechtszaak heeft betrekking op de periode 1 oktober 2015 tot en met 31 december 2019. Lovdahl Gormsen eist voor Britse Facebook-gebruikers een schadevergoeding van in totaal 2,3 miljard Britse pond, omgerekend zo'n .. miljard euro. De rechtszaak wordt gefinancierd door Innsworth, die hiervoor een deel van de schadevergoeding ontvangt.

Een woordvoerder van Meta stelt in een reactie tegenover The Guardian dat Facebook gratis toegankelijk is. Gebruikers zouden voor Facebook kiezen met het oog op de waarde die het platform hen oplevert en aangezien zij 'betekenisvolle controle' zouden hebben over de informatie die zij delen op platforms van Meta en met wie zij dit doen. Ook stelt de woordvoerder dat Meta fors heeft geïnvesteerd in tools die deze controle mogelijk maken.

Terug naar nieuws overzicht