Afschaffen jubelton kost twee jaar door ICT-aanpassingen

18-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Afschaffen jubelton kost twee jaar door ICT-aanpassingen

De 'jubelton' kan pas in 2024 worden afgeschaft. De Belastingdienst kan de benodigde aanpassingen eerder niet doorvoeren.

Dit meldt minister Sigrid Kaag van Financiën in een Kamerbrief. De jubelton is een belastingvrije schenking van maximaal 106.671 die ouders aan hun kinderen kunnen doen voor de aankoop van een woning. Het nieuwe kabinet wil de jubelton afschaffen en zo de ongelijkheid op de woningmarkt aanpakken.

Per 1 januari 2024 mogelijk

In het regeerakkoord staat echter dat deze aanpassing pas vanaf 1 januari 2024 mogelijk is. Tweede Kamerleden vroegen uitleg waarom de belastingvrije schenking niet eerder kon worden aangepast.

Kaag meldt nu dat deze schenkingsvrijstelling hiervoor uit de belastingaangifte moet worden verwijderd. Dit vraagt om aanpassingen in de aangifte zelf en in de achterliggende systemen voor de verwerking van gegevens uit de aangifte. Deze aanpassingen vragen daarom tijd en capaciteit van de Belastingdienst. De schenkingsvrijstelling kan hierdoor pas in 2023 op zijn vroegst uit de belastingaangifte worden verwijderd. De jubelton kan daardoor volgens minister Kaag pas op 1 januari 2024 worden afgeschaft.

Terug naar nieuws overzicht
Software