Europese beurswaakhond wil verbod op minen van cryptovaluta

21-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese beurswaakhond wil verbod op minen van cryptovaluta

Erik Thedéen, vicevoorzitter van de toezichtsraad van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA), pleit voor een verbod op het minen van cryptovaluta in de Europese Unie (EU). De impact op het milieu is volgens Thedéen te groot. En kan hierdoor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg zitten.

Hiervoor pleit de vicevoorzitter in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Cryptovaluta werken op basis van blockchaintechnologie. Dit is in feite een grootboek, waarin alle deelnemers gezamenlijk transacties vastleggen. Dit grootboek wordt continu vernieuwd om de laatste transacties te omvatten. Bij elke toevoeging wordt een complexe wiskundige formule opgelost, waarbij ook nieuwe cryptovaluta ontstaan. Dit proces wordt ook wel minen genoemd.

Thedéen stelt echter dat de impact van cryptovaluta minen op het milieu te groot is aangezien veel energie wordt verbruikt. De vicevoorzitter van de toezichtsraad van de ESMA stelt dat cryptovaluta energie-efficiëntere technieken zouden moeten gebruiken. Concreet pleit Thedéen voor het gebruik van 'proof of stake', een methode die minder milieubelastend is dan 'proof of work'. Dit laatste concept wordt onder meer door de populaire cryptomunten bitcoin en ethereum gebruikt. Bij proof of stake worden transacties door minder partijen ondertekend, wat minder energie kost. Ethereum wil hier in juni op overstappen.

Terug naar nieuws overzicht