Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2022

EU werkt aan eigen DNS-resolver

EU werkt aan eigen DNS-resolver image

De Europese Unie (EU) werkt aan een eigen DNS-infrastructuur. Onder de werktitel DNS4EU is hiervoor een aanbesteding uitgeschreven. Een eigen DNS-resolver moet de marktmacht van grote techbedrijven die een DNS-resolver aanbieden inperken. En biedt de EU de mogelijkheid ongewenste content te blokkeren.

DNS staat voor Domain Name Server. Het is een systeem dat URL's vertaalt naar IP-adressen. Gebruikers hoeven hierdoor geen IP-adressen te onthouden, maar kunnen een makkelijker te onderhouden URL gebruiken. Een DNS wordt dan ook wel vergeleken met een telefoongids voor het internet.

Steeds afhankelijker van niet-Europese DNS-resolvers

De EU stelt dat Europese bedrijven en burgers steeds afhankelijker zijn van niet-Europese DNS-resolvers. Deze zijn in handen van een beperkt aantal grote bedrijven, meldt de EU in zijn aanbesteding. Door een eigen DNS-resolver op te zetten wil de EU de marktmacht van deze partijen breken.

Daarnaast ziet de EU ook voordelen op het gebied van privacy, security en databescherming. Zo moet de DNS-resolver voldoen aan de standaarden als https, dnssec, dns-over-https en dns-over-tls. Data moet binnen de EU worden verwerkt en bedrijven mogen geen inkomsten genereren met persoonlijke gegevens die zij verkregen.

De aanbesteding is hier beschikbaar en is op 12 januari geopend.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!