IT-systeem SPEC van IGJ blijkt in huidige vorm niet herbruikbaar

21-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IT-systeem SPEC van IGJ blijkt in huidige vorm niet herbruikbaar

Het nieuwe IT-systeem SPEC voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is in huidige vorm functioneel niet herbruikbaar als ICT-zaaksysteem. De investering van 35 miljoen euro in het systeem gaat hiermee verloren.

Dit meldt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De IGJ besloot in december 2020 al te stoppen met SPEC na een adviesrapport van Verdonck, Klooster & Associates (VKA). Dit rapport stelt onder meer dat in het ontwerp van het systeem geen rekening is gehouden met de IGJ als organisatie. Ook bleken definities op essentiële punten van het ontwerp te vaag en onvoldoende uitgewerkt.

Stekker definitief uit project

De minister trekt nu definitief de stekker uit het ICT-project. Hij baseert zich hierbij op onderzoek van Atos. Hieruit blijkt dat het systeem te complex is en daarnaast functionaliteit ontbreekt die nodig is ter ondersteuning van het toezicht dat de IGJ uitvoert. "Wel zijn de onderliggende componenten volgens industriestandaard gebouwd en goeddeels herbruikbaar. Dit biedt volgens Atos in principe de mogelijkheid voor “herbouw”, als hierbij weer gebruik kan worden gemaakt van het onderliggende RijksZaak platform. Atos merkt hierbij op dat eventuele herbouw een serieus project zal zijn, waarbij rekening moet worden gehouden met de wensen die voortkomen uit de specifieke werkzaamheden binnen de IGJ. Daarnaast moet de nog ontbrekende functionaliteit worden ontwikkeld" schrijft Kuipers.

KPMG concludeerde eerder dit jaar al dat de bestaande systemen van de IGJ 'voldoende robuust' zijn om ook de komende jaren het toezicht van de organisatie te ondersteunen. Dit geeft de IGJ volgende minister Kuipers de ruimte verder te werken aan een 'toekomstbestendige informatievoorziening (IV) binnen haar organisatie'. De minister spreekt van een stevige opgave, waarbij de focus ligt op zowel de informatie governance als op
informatietechnologie (IT) en gebruik.

Terug naar nieuws overzicht
Software