AMS-IX ziet dataverwerking met achttien procent stijgen

24-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AMS-IX ziet dataverwerking met achttien procent stijgen

In 2021 werd er in totaal meer dan 26,85 Exabyte aan data verwerkt op AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een groei van 18% ten opzichte van 2020. Die groei is nog steeds fors, maar is minder dan de 35% groei die tijdens het coronajaar 2020 werd gemeten. De groei van het internetverkeer lijkt weer de proporties te hebben van het oude normaal van voor de pandemie.
 
AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld en wordt dagelijks door vele internetbedrijven gebruikt als schakelpunt om internetverkeer uit te wisselen. Ieder jaar in januari publiceert AMS-IX feiten en cijfers over het verkeer dat de organisatie het afgelopen jaar heeft verwerkt.  

Vergelijkbaar met groei in 2019

In 2021 groeide het internetverkeer met 18%, vergelijkbaar met de 17% groei in het dataverkeer zoals we die zagen in 2019. In ‘coronajaar’ 2020 was de groei van het internetverkeer nog 35%. Het effect van de coronapandemie - en de diverse lockdowns die daarop volgden - op internetgroei lijkt daarmee in 2021 nog beperkt merkbaar te zijn. De groei van het internetverkeer lijkt nu vooral te komen door stijgend verbruik van internetdiensten, zoals opslag in de cloud, nieuwe games en nieuwe streamingdiensten. In november werd er nog een nieuwe mijlpaal bereikt met het behalen van een piekverkeer van 10 Terabit/s. Het aantal aangesloten netwerken in Amsterdam bleef met iets meer dan 880 nagenoeg gelijk.  
 
Ook het verkeer op de Global Roaming Exchange - een platform van AMS-IX voor de uitwisseling van mobiel dataverkeer tussen netwerken die mobiele dataverbruikers in het buitenland bedienen - is terug op het oude niveau van voor de pandemie. Gedurende 2020 en het begin van 2021 was er door alle reisbeperkingen maar weinig verkeer op de GRX. Maar sinds deze zomer reizen mensen weer. Het verkeer op de GRX steeg met 80% en piekte in 2021 maar liefst op 205.9 GBps.   

Ook in andere regio's groei

Ook bij de internet exchanges die AMS-IX beheert in andere delen van de wereld was de invloed van de pandemie minder groot dan voorheen. De exchanges in Manama (436 GBps), Mumbai (92 GBps) en Hong Kong (84 GBps) bereikten allen een nieuw piekverkeer in 2021. Opmerkelijk was met name de groei in Manama. In 2020 werd daar nog een piekverkeer van 208 GBps opgetekend. Manama is een relatief nieuwe exchange en is de snelst groeiende internet exchange in het Midden-Oosten.  
 
CEO Peter van Burgel: “De groei van het internetverkeer in 2021 komt met name door de zich voortzettende digitalisering. Mensen blijven appen, gamen en Netflixen en dat zal de komende jaren niet minder worden. Ook komende jaren verwachten we daarom dat het Internet rond de 20% op jaarbasis blijft groeien. Wij zijn continue bezig met het optimaliseren en uitbreiden van ons platform zodat we deze groei kunnen faciliteren.”  

In onderstaande infographic zijn alle cijfers van AMS-IX verzamelt.

AMS-IX-infographic_2021-numbers.pdf

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters