Centrale Bank van Rusland pleit voor verbod op cryptovaluta

24-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Centrale Bank van Rusland pleit voor verbod op cryptovaluta

Rusland overweegt een verbod op cryptovaluta. De Centrale Bank van Rusland pleit hiervoor in een paper.

In de paper Cryptocurrencies: Trends, Risks, and Regulation geeft de bank inzicht in het gebruik van cryptovaluta in Rusland. Zo zouden Russen per jaar zo'n 5 miljard dollar investeren in digitale valuta. Ook speelt het land een belangrijke rol op het gebied van crypto-mining.

Risico's

De Centrale Bank van Rusland waarschuwt voor risico's die hieraan verbonden zijn. Zo wijst de bank onder meer op de volatiliteit van cryptomarkten en de risico's die hierdoor ontstaan voor investeerders. Ook zou het brede gebruik van cryptovaluta de middelen die de Russische overheid heeft om de Russische economie te beheren in de weg staan. Zo zou grootschalig gebruik van cryptovaluta ertoe kunnen leiden dat mensen hun spaargeld opnemen. Dit kan de positie van de Russische financiële sector om de 'echte sector' te financieren en economische groei te realiseren beperken.

In de paper pleit de Centrale Bank van Rusland daarom voor een verbod op cryptovaluta. Zo wijst de bank op de milieu-impact van cryptomining. Ook zou er een verbod moeten komen op crypto-exchanges en het uitgeven van cryptovaluta op Russische bodem. Lokale financiële instellingen zouden daarnaast niet mogen investeren in crypto-valuta als het aan de Centrale Bank van Rusland ligt.

De paper is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht